Succes voor Van Oosten – Thorpe op EK

Op het U26-EK voor Jeugdparen in Veldhoven hebben de Nederlandse junioren Sibrand van Oosten en Stefan Thorpe een zilveren medaille veroverd. In een nek-aan-nekrace met Kritsalis – Skordas (Griekenland), Donati – Porta (Italië) en Lahrmann – Kolesnik (Den – USA) trokken de Grieken aan het langste eind en werden de Italianen derde. Donati en Lahrmann zijn inmiddels actief op het hoogste (open) niveau en om boven hen te eindigen maakt deze prestatie des te uitzonderlijker.

De verschillen waren zo klein dat het alle kanten op had kunnen vallen, en dan weegt elke gemiste kans zwaar. De wetenschap dat iedereen die heeft, is dan een schrale troost. Het zat Sibrand en Stefan op het eind bepaald niet mee. Zo pakte de Italiaan Giubilo de volgende hand op:

spade icon 10 9 7 2 heart icon A H V B 8 diamond iconclub icon B 9 4 3

Hij opende 1heart icon en na 4diamond icon – dbl – 5diamond icon was hij weer aan de beurt. Zij alle ruitenplaatjes, ik alle hartenplaatjes, dan heeft maar vast alle zwarte plaatjes, dacht de Italiaan en hij bood 5SA: pick-a-slam. Bepaald geen voorzichtige keuze, maar hij bleek gelijk te hebben: maat had spade icon H V 8 4 3 heart icon 9 6 diamond icon 10 club icon A H V 10 2 en bood 6club icon. Dit contract is onverliesbaar doordat de schoppen van de leider weg kunnen op dummy’s hartenkleur. Gelukkig baasje, en een zaalnul voor Sibrand en Stefan, want de twee 6spade icon-bieders gingen down op een klaverenintroever.

Het andere Nederlandse paar dat zich voor de U26-finale van zaterdag had gekwalificeerd, Sander Goor met Tobias Westerveld, kon hierin geen potten breken en eindigde op de laatste (18e) plaats. Een mooie ervaring voor deze nog jonge jongens (20 en 21) en bij vlagen lieten zij zien wel degelijk talent voor het spel te hebben. Kijk eens naar deze beauty van Tobias (kwartslag gedraaid):

N/-

W

N

O

Z

spade icon 9 8 7 5 4

heart icon 9

diamond icon

club icon A V B 9 5 3 2

spade icon 3 2

heart icon A H 6 4 3

diamond icon H 8 7 5

club icon 10 8

spade icon H B 10 6

heart icon V 7 5 2

diamond icon 9 6 3

club icon H 6

spade icon A V

heart icon B 10 8

diamond icon A V B 10 4 2

club icon 7 4

De bieding:

West

Noord
Sander

Oost

Zuid
Tobias

1heart icon
pas
2diamond icon
5club icon
5diamond icon
a.p.

Tobias kreeg spade icon9 uit die via de heer voor zijn aas was. Driemaal troef openbaarde het zitsel in die kleur en Tobias vervolgde met heart icon8, waarop west de negen speelde. Mede door het 5club icon-bod had hij een goed beeld van het zitsel. Hij nam heart iconA, speelde schoppen naar het aas en ging met klaveren van slag. Na twee klaverenslagen zaten OW ingegooid en Tobias had een welverdiende 100%-score.

Komende week is de WK voor landenteams, waarover dan meer.