Start open en overige viertallen

Istanboel (Turkije), 22 juni 2019. Op de open Europese kampioenschappen in Istanboel beginnen vandaag de ‘ongemengde’ viertallen, te weten de open, vrouwen‑ en seniorenviertallen. Voor al deze categorieën is er eerst een tweedaagse kwalificatie, gevolgd door vanaf maandag een fase van knock‑out. Die duurt voor de open viertallen tot en met een finale op woensdag, voor de vrouwen en senioren is de finale al op dinsdag.

Aan de open viertallen nemen heel wat Nederlanders deel, al dan niet in transnationale teams:

 • ‘Netherlands Blue’ met Berend van den Bos & Joris van Lankveld en Danny Molenaar & Tim Verbeek
 • ‘Netherlands Red’ met Bob Drijver & Bart Nab en Ricco van Prooijen & Louk Verhees
 • ‘Netherlands FIT’ met Veri Kiljan & Luc Tijssen en Guy Mendes de León & Thibo Sprinkhuizen
 • ‘White House’ met Merijn Groenenboom & Maarten Schollaardt en Jacco Hop & Meike Wortel
 • ‘Bridgescanner 2.0’ met Sjoert Brink & Bas Drijver plus vier Litouwers
 • ‘Khyuppenen’ met Bauke Muller & Simon de Wijs plus vier Russen
 • ‘GGWP’ met Bas van Engelen & Malene Holm Christensen plus drie Israëliërs
 • ‘Rosenthal’ met Jan Jansma plus twee Noren en drie Amerikanen.

Aan de vrouwenviertallen doen alleen twee teams van Bridge NL Vrouwen mee:

 • ‘Netherlands Blue’ met Carla Arnolds & Sandra Kolen en Pauline Doedens & Anke Wijma
 • ‘Netherlands Red’ met Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers en Lennie van den Heuvel & Magdaléna Tichá.

Bij de seniorenviertallen zien we twee transnationale teams met Nederlanders:

 • ‘NedItaly’ met Henk den Boer & Egbert Meijer plus twee Italianen
 • ‘Vegobist’ met Willem van Eijck & Willem Gosschalk plus twee Belgen.

Vandaag begon dus voor allen de kwalificatie. Van den Bos & Van Lankveld zaten in de tweede wedstrijd tegen het Deense ‘Pharmaservice’ op zijn zachtst gezegd aan de verkeerde kant van de score. Eerst gaf Van Lankveld als west bij allen kwetsbaar na 1 in noord, pas bij oost en 1♠ bij zuid een doublet, Van den Bos bood 2, werd gedoubleerd en noteerde –1100: 10 imps weg tegenover 3SA+2 van Molenaar-Verbeek. Datzelfde getal ging de deur uit op het volgende spel, trouwens een interessante 3SA in de andere lijn:

Na hartenstart van oost voor het aas en harten terug kon Tim Verbeek het zonder klaverensnit af. Hij nam Q in dummy en speelde J. West nam meteen het aas en vervolgde weer harten. Tim nam en speelde zijn vijfde ruiten vrij. Hij verloor aldus twee slagen in elke rode kleur voor +600.

Hoe 3SA down kan, zien we straks. Eerst gaan we kijken bij het nevenpaar van Tim en Danny.

De Deense zuid bood niet meteen 2♣. Dat bleek een goed idee. Het goedkoopste contract voor OW is 1. Misschien lukt het wel daarin de schade te beperken tot twee down. Toen oost echter naar 2♣ meende te moeten lopen, waren de rapen gaar. Zuid kwam uit met J voor het aas in dummy en het schoppenvervolg was voor noords aas. ♣7 na hield de slag en noord vervolgde schoppen voor zuids heer. De nagespeelde harten was voor het aas in dummy en de leider troefde een schoppen in zijn hand. Hij ging eruit met harten voor de vrouw van zuid, maar noord nam over met de heer en incasseerde een hoge ruiten die zuid troefde. Zuid kon er nog uit met harten voor noords 10, waarna de leider nog één troefslag maakte. Vier down, –1100 en weer 10 imps verlies.

Dit gebeurde er in een andere wedstrijd, die tussen ‘White House’ en ‘Badger’:

Omdat oost met harten uitkwam, werd 10 een slag, waarna de leider het gemakkelijk had. Hier verloor de leider slechts twee hartenslagen en ruitenaas, omdat zij wél de klaversnit nam. Op klaveraas kwam west in een schoppen-ruitendwang voor een overslag: +630. Gesloten kamer:

Noords redoublet gaf ruiten aan; niettemin kwam west met ruiten uit. De leider won de eerste slag met J (het contract zat hier in de andere hand), stak over naar ♠Q en vervolgde ruiten. West nam de heer met het aas en speelde heel goed schoppen terug. De leider nam de heer in zijn hand en probeerde een harten naar de tien. Oost nam de boer en vervolgde harten (!), die west dook. De leider was nu aan tafel, maar wist dat zelfs als ♣K goed zou zitten, er geen negen slagen waren. Toen de schoppen niet 3‑3 vielen, moest hij één down accepteren: 12 imps voor ‘White House’, dat zo toch nog won: 15–9 imps voor 12,18–7,82 winstpunten.

In de andere wedstrijd had ‘Pharmaservice’ met 35–8 imps voor 17,34–2,66 winstpunten gewonnen van ‘Netherlands Blue’. Morgen is de tweede en laatste dag van de kwalificatie. Zie ook de actuele standen.