Spel van de dag (99)

Atlanta, 29 november 2023

Halve finale Soloway Knockout Teams, eerste kwart

Opmerkelijke doubletten

Sinds kort is Georgia de grootste swing state van de VS. Dat werkt door in bridge: de hoofdstad van deze zuidelijke staat is het decor van de Fall Nationals, het Amerikaanse herfstkampioenschap.

Vandaag is de halve finale, morgen de finale. Vanmiddag keek ik naar Zimmermann-Nowosadzki tegen Passell-Goodman met aan de neventafel Donati-Percario tegen Kalita en Klukowski.

Later vandaag zullen de derde paren van deze teams (Zimmermann resp. Goodman) ongetwijfeld verschijnen. Dat zijn allemaal Nederlanders: Brink-Drijver (team Z) en Muller-De Wijs (team G).

Ze spelen 15 spellen per kwart dus voor de liefhebbers: het wordt nachtwerk voor ons want in Atlanta is het zes uur vroeger (net als in New York, dus).

Niet voor het eerst was spel 13 weer eens omineus. Ditmaal deed Zimmermann de wedstrijd bijkans eigenhandig kantelen. Zo zag dit fraaie gedrocht eruit:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon H V B 10 9 6 2

heart icon A H B 8 3

diamond icon 5

club icon

spade icon 8 3

heart icon V 4

diamond icon H V 9 8 7

club icon H B 9 6

spade icon 7 4

heart icon 7 6 5 2

diamond icon 4 2

club icon A 10 8 7 2

spade icon A 5

heart icon 10 9

diamond icon A B 10 6 3

club icon V 5 4 3

Aan de eerste tafel was het bieden gegaan:

West
Klukowski

Noord
Donati

Oost
Kalita

Zuid
Percario

pas
pas
1diamond icon
4spade icon
5diamond icon
pas
pas
5spade icon
dbl
a.p.

Het is niet eenvoudig om in 5spade icon down te gaan en dat lukte Klukowski dan ook niet. Dat betekende een vlotte +850 voor team Zimmermann.

Aan de andere tafel kwamen de diverse betekenissen van het begrip “doublet” aan de orde. Dit was het biedverloop aldaar.

West
Passell

Noord
Nowosadzki

Oost
Goodman

Zuid
Zimmermann

1diamond icon
pas
2diamond icon
4spade icon
pas
pas
dbl
pas
5diamond icon
pas
6diamond icon
dbl
pas
pas
6SA
dbl
a.p.

Noords 5diamond icon zou een prima redding zijn geweest tegen 5spade iconX voor 2 imps winst. Door nog onopgehelderde oorzaak wist zuid het echter beter: hij deed er nog eentje bij, wellicht zelfs met maakaspiraties, gezien wat er daarna gebeurde. West was “not impressed,” zoals onze overzeese buren dat zo mooi zeggen maar zuid was zó geschrokken dat hij wegliep naar een veiliger schuilplaats. Wederom toonde Passell zich niet onder de indruk. Het contract was al vier down (u snapt wel waarom) toen spade iconH op tafel kwam. Aldus deed de verdubbelaar eindelijk zijn werk: -850 was precies +1700 geworden, tweemaal zo veel en goed voor 13 imps. De voorsprong van team Zimmermann was door al die doubletten snel teruggebracht van 15 naar 2 imps: de stand na 15 spellen was 34-32.

In de andere wedstrijd stond het na 15 spellen 39-31 voor team Fleisher (Versace, Sementa, Martel, Bessis, Lorenzini) tegen team Street (Manno, Di Franco, L’Ecuyer, Pachtman, Zatorski). Omdat voor het eerst in de Amerikaanse Nationals iedereen dezelfde spellen speelde (!), wilt u vast weten wat hier op spel 13 gebeurde. De ene OW maakte 5heart icon, de andere 5spade icon. Geen score.

Wordt vervolgd…