Spel van de dag (89)

Sla de vrouw (vervolg)

Straatsburg, 15 juni 2023, finale Vrouwenteams

In IMP 4, het nieuwste nummer van ons blad, stond een redactioneel onder deze kop. Ik moest daaraan meteen denken toen ik onderstaand spel zag, in het tweede segment van de finale bij de vrouwenteams. Zó zag het gevalletje eruit.

W/OW

W

N

O

Z

spade icon V 9 3

heart icon

diamond icon 8 7 6 4 2

club icon H B 8 4 2

spade icon 8 7 4

heart icon V 10 9 8 7 3

diamond icon 5 3

club icon V 7

spade icon 10 2

heart icon A H 6

diamond icon H V 10 9

club icon A 10 9 3

spade icon A H B 6 5

heart icon B 5 4 2

diamond icon A B

club icon 6 5

Het bieden was gegaan:

West
Brock

Noord
Baroni

Oost
Brown

Zuid
K. Bertheau

2diamond icon
2SA
dbl
pas
pas
rdbl
a.p.

Oosts redoublet zag eruit als twijfel tonend maar dat kon, gezien de kaart van west, alleen maar op de schoppens slaan. Vol vertrouwen paste west dus en wachtte de ontwikkelingen af. Die kwamen er, en hoe!

Uitkomst schoppenaas. Toen zuid de haar teleurstellende dummy zag, speelde ze toch maar harten na, de kleur van partners Multi. Oost nam de slag en had nu een probleempje. Als de klaveren zouden lopen, linksom of rechtsom, dan waren er acht slagen. Omdat zuids schoppens nog niet hoog waren, zouden er hapklare overslagen volgen als (ook) de ruitens zich zouden gedragen zoals oost dat het liefst wilde. In dat geval zou zelfs +1680 tot de mogelijkheden behoren.

De beste aanpak lijkt dus: vervolgen met diamond iconH. Als zuid neemt en haar schoppens hoog speelt, kunnen de klaveren altijd nog vallen als de ruitens dat nalaten. Oost begon echter meteen aan het potentiële klaverenlekkers: club iconA en een klaveren naar tafel. Omdat noord Multi had geopend, heeft haar hand minder vrije plaatsen, zo luidt een gangbare theorie en in dat geval komt een snit in aanmerking ondanks het gezamenlijk bezit van negen stuks klaveren. Hoe nobel en voor de hand liggend het, met name voor niet-bridgers, ook is om vrouwen niet te slaan, in dit geval was het zowaar een goed idee geweest om de raad uit IMP-4 toch op te volgen 😊. Noord vervolgde harten en omdat diamond iconA er nog niet uit was, gingen haar mogelijke +1680 voor twee upjes opeens over in -1000 voor twee downtjes. Een swing van 34 imps: +18 werd -16. Aan de andere tafel waren de maatjes van OW twee down gegaan in 4heart iconX. Geen wonder dus dat oosts team halverwege de finale 41 imps achter stond.