Spel van de dag (72)

Te veel klaveren in west

Stockholm, 1 april 2023

Uit een andere wedstrijd van het Zweedse selectiegebeuren viste ik nog een slem op. Dit keer leverden Peter Bertheau en Simon Hult een prima biedprestatie.

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon H 8 2

heart icon 7 6 5 3

diamond icon V B 10

club icon 10 8 7

spade icon A 7 5 4

heart icon 9 8

diamond icon 9 8 6 4 3 2

club icon B

spade icon B 10 9 6

heart icon V B 10 4 2

diamond icon 7

club icon 6 4 3

spade icon V 3

heart icon A H

diamond icon A H 5

club icon A H V 9 5 2

Zij boden namelijk als volgt:

West
Törnqvist

Noord
Hult

Oost
Eriksson

Zuid
Bertheau

pas
2club icon
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
2SA
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
3spade icon
pas
3SA
pas
4spade icon
pas
5club icon
pas
6diamond icon
a.p.

Via de hedendaagse relays waren NZ er op het niveau van 3SA achter gekomen dat zuid een mancheforcing balanced hand had zonder vierkaarten hoog. Noord had alleen maar gevraagd. Nu was het tijd voor actie: 4spade icon toonde ruitens en 5club icon was een cue – die ruitens waren welkom.

Oost mocht uit en had twee aanlokkelijke series in de majors. Niet onbegrijpelijk koos hij voor heart iconV waarna de leider geen problemen meer had. Alleen wests muurvaste troefslag ging niet in rook op.

Omdat west drie keer klaveren moet bijlopen en dus niet tijdig kan introeven, wordt het ruitenslem ook gemaakt bij schoppenstart uit oost. Noords club iconB is een gouden kaart maar er zijn nog geen biedsystemen ontwikkeld die je in staat stellen daar achter te komen. Gespeeld in zuid is 6club icon natuurlijk ook gemaakt want west kan niet lucratief met schoppen starten, ook niet met spade iconH 😊.