Spel van de dag (67)

Halve finale MK viertallen, 15 januari 2023, Utrecht

Rustig nadenken vereist

Bauke Muller tekende voor onderstaand succesnummer in de inhaalrace van Onstein 2 op zondagmorgen.

Halverwege de halve finale kon De Lombard 1 bogen op een voorsprong van 31 imps. Op zondagochtend begon ’t Onstein 2 daaraan echter vrij snel te knabbelen. Een achthonderdje tegen een deelscore en een weggegeven 3SA kostten De Lombard 20 imps en een paar spellen later kwam het aardigste spel van het eerste deel van de dag langs.

O/-

W

N

O

Z

spade icon H 2

heart icon H B 9 5

diamond icon 7 5 3 2

club icon 9 7 6

spade icon A B 10 5

heart icon 8 6 3

diamond icon B 10 8

club icon B 5 3

spade icon V 8 7 6 4 3

heart icon A V 10 4 2

diamond icon A 9

club icon

spade icon 9

heart icon 7

diamond icon H V 6 4

club icon A H V 10 8 4 2

Aan de ene tafel ging het als volgt:

West
Kalita

Noord
Van Prooijen

Oost
Nowosadzki

Zuid
Verhees

1spade icon
5club icon
pas
pas
dbl
a.p.

Louk Verhees wist wel raad met de zuidhand. Na zijn 5club icon-tussenbod mochten OW het uitzoeken. Dat zij de hartenfit niet meer vonden, kunnen wij begrijpen. Dat Louk 5club icon met een overslag maakte, begrijpen wij eveneens: uitkomst spade iconH en meteen spade iconB na waardoor de verliezende harten tijdig verdween. Onstein +650.

Aan de andere tafel sloeg een specialiteit van Tarzanprecisie toe. Dit was daar het biedverloop:

West
De Wijs

Noord
Drijver

Oost
Muller

Zuid
Brink

1heart icon
2club icon
3club icon
pas
3spade icon
5club icon
5diamond icon
pas
5heart icon
a.p.

Omdat Tarzan een 5-5 hoog (of erger) opent met 1heart icon, was het OW-probleem opgelost voordat het was ontstaan. Bauke werd dus leider in 5heart icon en mocht na uitkomst club iconH, getroefd, aan het werk. Indachtig een oud principe (bijkleur eerst) begon hij met een schoppen naar de heer en noords aas. Bas speelde diamond icon8 terug voor Baukes aas. Ik denk dat schoppen na voor de aftroever het spel meteen had downgespeeld, om van schoppenstart maar te zwijgen, maar dat was nu eenmaal niet gebeurd. Toch was Bauke nog lang niet thuis en het duurde dan ook geruime tijd voordat hij, bijna traditioneel voor zijn langere denkpauzes, de winnende oplossing vond. Troef trekken gaat mis als de schoppens 4-1 en de troef 3-1 zitten. Gezien Sjoerts bieden is een eau-de-cologne-verdeling bij hem niet bepaald ondenkbaar en Bauke besloot uiteindelijk daarop te spelen. Goed gezien.

Meteen na diamond iconA dus één hoge troef, gevolgd door spade iconV en toen die erdoorkwam, was het afgelopen. Schoppen getroefd, troef naar de hand, laatste schoppen getroefd, klaveren getroefd in de hand, troef gehaald en alleen de ruitenloser bleef over. Dat was nog eens +450 voor ’t Onstein dat aldus 15 imps in één keer rijker werd. Hoe lang zou het zo spannend blijven?