Spel van de dag (56)

Wrocław, 2 september 2022

Forcing pas nader beschouwd

Gisteren werden de halve finales gespeeld in de gemengde viertallen. Ook werd de finale gespeeld in het seniorentoernooi onder de naam Rand Cup. In zitting 3 van de vier kwam, naast vele andere spectaculaire spellen, ook onderstaand probleemgeval voorbij.

W/Allen-

W

N

O

Z

spade icon B

heart icon A H V 8 6 5 4 3 2

diamond icon 10

club icon 7 2

spade icon 7 2

heart icon B 9 7

diamond icon H V 8 6 4

club icon H B 3

spade icon H V 8 4 3

heart icon 10

diamond icon 7 3

club icon 10 9 8 6 4

spade icon A 10 9 6 5

heart icon

diamond icon A B 9 5 2

club icon A V 5

Voordat we bekijken wat er hier en daar gebeurde (lees: misging), eerst het bieden bij Simon en Daniela aan tafel.

West
Schmidt

Noord
De Wijs

Oost
Zochowska

Zuid
Von Arnim

3SA
pas
4diamond icon
dbl
4heart icon
5diamond icon
pas
5heart icon
6heart icon
pas
pas
…7diamond icon
pas
pas
…7heart icon
dbl
a.p.

Zuid en oost konden er geen genoeg van krijgen. Omdat zuid 5heart icon had kunnen bieden, slingerde noord er een forcing pas tegenaan toen west 6heart icon bood. Zuid dacht, niet geheel onbegrijpelijk, dat noord nóg sterker zou zijn en perste er na enige tijd denken een zevende ruiten uit. West leverde toen op zijn beurt een forcing pas af. Deze zette oost aan het denken. Na een eeuwigheid kwam ze met het redbod van 7heart icon op de proppen. Zuid had er toen genoeg van en nam de 1100 graag in ontvangst.

Aan de andere tafel werden OW in 5heart icon al gearresteerd hoewel 6diamond icon toch echt knetterdood is voor NZ. Dat leverde dus 12 imps op voor team Ferm dat vandaag de finale speelt tegen Helgemo c.s.

Die laatsten hadden na een spannende pot gewonnen van het ook al Scandinavische team met o.a. Marion Michielsen in de gelederen. Op dit spel hadden Marion en P.O. Cullin 6diamond icon laten spelen terwijl hun nevenpaar +500 had overgehouden aan het doubleren van 5heart icon.

Bij de senioren werden twee van de diverse in omloop zijnde vooroordelen over die vorm van wedstrijdbridge keurig bevestigd: 1. ze bieden wat voorzichtiger dan jongeren maar ook 2. door hun langere ervaring komen ze vaker in goede contracten terecht. U raadt het al: de ene seniorentafel opende 4heart icon en mocht dat gedoubleerd spelen voor eentje down en de andere tafel landde in het par contract van 6heart icon gedoubleerd. 800 – 200 bracht de latere winnaars, team Vytas uit Polen en Litouwen, wel 12 imps op.