Spel van de dag (49)

Kwartfinale U26 Viertallen, Italië (Groen) – Frankrijk U22, Open Jeugd WK, Salsomaggiore, 12 augustus 2022

Schitterend tegenspel!

Omdat Italië een thuiswedstrijd speelt, doen er 3 Italiaanse teams mee aan de U26 viertallen. Het zijn allemaal Azzurri maar ze heten resp. Italië groen, rood en blauw. Alleen team groen plaatste zich bij de eerste acht en mocht dus aantreden in een kwartfinale. Daarin waren nog jeugdiger Fransen de tegenstanders.

Halverwege de partij stonden de Fransen 15 imps voor. In de tweede helft begonnen de Italianen daaraan wat te knabbelen maar dat schoot niet erg op totdat het volgende spel verscheen.

O/OW

W

N

O

Z

spade iconV 4

heart icon 2

diamond icon A H V 10 8 6

club icon A 10 9 5

spade icon A K

heart icon A 6 3

diamond icon 5 2

club icon H V 8 7 4 2

spade icon B 8 6 5 3

heart icon H V 8 5 4

diamond icon 7 4

club icon B

spade icon 10 9 7 2

heart icon B 10 9 7

diamond icon B 9 3

club icon 6 3

Het bieden was gegaan:

West
Bedouet

Noord
Gaiotti

Oost
Vallet

Zuid
Giubilo

2club icon
pas
3SA
dbl
a.p.

Oosts 2club icon toonde een hand met beide hoge kleuren, minder dan een opening. Noord dacht dat hij met al zijn aankomers en een goede eigen kleur 3SA kon downspelen. Dat klopte ook wel maar ziet u hoe dat moet?

Hij kwam uit met een hoge klaveren. Daarmee lag meteen de vierde slag voor de verdediging vast maar hoe kom je aan een vijfde? Die moet ook uit de klaveren komen, gezien de dummy. Met open kaarten is de oplossing niet zo lastig maar je moet er met dichte kaarten wel even opkomen.

Eerst maar eens kijken wat de leider doet. Zijn enige entree naar zijn hand buiten de ruitens staat meteen op de tocht. Nemen dus maar? Dat deed Bedouet, na lang denken. Daarna volgde een harten. Nu was het de beurt aan Alvaro Gaiotti om te schitteren. Hij stapte op met heart iconA, nam spade iconAH mee en speelde …ruiten! De leider zat nu in zijn hand geplakt en verloor op het einde nog twee klaverenslagen voor ééntje down.

Aan de andere tafel speelde Giovanni Donati, al jaren ook vaste waarde in het Open Team, precies zo. Toen noord de eerste harten niet meteen nam, had hij zijn negen slagen bij elkaar. Deze swing van 13 imps betekende het keerpunt in de wedstrijd: uiteindelijk wonnen de Azzurri Verdi met 6 imps verschil.