Spel van de dag (46)

Open WK Jeugdparen, Salsomaggiore Terme, 8 augustus 2022

Double dummy 3SA

Het Open WK Jeugd is maandag jl begonnen. Het wordt in Italië gespeeld en dus waar anders dan in Salsomaggiore Terme. De bridgewereld is trouwens wel aan een inhaalslag bezig, zeker ook voor de jeugd. Die is net weg uit Veldhoven en wie zin heeft, oud en jong, kan eind volgende week naar Wroclaw voor de World Bridge Series, de opvolger van de parenolympiade.

Het wedstrijdschema in Salso omvat drie dagen paren en daarna drie dagen viertallen. Vanochtend, in de eerste zitting van de kwalificatie voor de paren tot 26 jaar (met wat 31’ers ertussen wegens gebrek aan afzonderlijke interesse van die “oudjes”) kwam een boeiend spel voor.

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon.8 5

heart icon 10 9

diamond icon 4 3

club icon A H B 10 7 4 2

spade icon A B 9 6 2

heart icon V 7 4 3

diamond icon 7 5 2

club icon 8

spade icon V 10 7 3

heart icon B 6 5 2

diamond icon H 10 9 6

club icon 3

spade icon H 4

heart icon A H 8

diamond icon A V B 8

club icon V 9 6 5

Na pas-pas opende zuid natuurlijk iets sterks waarna NZ bijna altijd in 3SA kwamen. Nou ja, er waren wat klaverijveraars die graag grote getallen wilden downgaan en daarin ook slaagden en ook wat kunstenmakers die in een schoppencontract landden (zelfs 5spade icon werd 1x bereikt) maar het gaat me hier om de vraag hoe 3SA afloopt.

Blijkens de resultaten (24 tafels) waren de meningen verdeeld. Na een uitkomst van een hoge klaveren werd het contract meestal gehaald. Hier er daar ontstond zelfs een overslag omdat oost meteen op de tweede klaveren al in driekleurendwang zit en op de derde zelfs ten tweeden male (ik zag het gebeuren…).

Interessanter en ook mooier wordt het spel als west uitkomt met heart icon10. De leider neemt heart iconA en dan? Een logisch vervolg lijkt spade iconA en schoppen naar de boer. Oost neemt de vrouw en kan er probleemloos uit met harten. De leider wint de heer en zal dan geneigd zijn, over te steken naar heart iconV om te kijken wat er in de majors gebeurt. Omdat die aanpak faalt, volgt een ruitensnit naar de boer, waarna de leider niet meer genoeg slagen kan halen. Dit alles mits er correct wordt verdedigd, wat nog niet zo eenvoudig is. Als de leider nu klaveren naspeelt, moet west nemen en er meteen weer met ruiten uitgaan

Ervaren double dummygangers hebben de oplossing natuurlijk allang gezien. De leider moet voordat hij aan de schoppens begint, eerst heart iconH meenemen. Dan kan oost er al direct na spade iconV niet meer uit, nog afgezien van het nut van diamond icon8 in de zuidhand.

Een ingewikkelder variant ontstaat als oost er dan uitgaat met een kleine harten. Zuid maakt zo wel heart icon8 maar heeft hij daar iets aan? Omdat dummy inmiddels overleden is, kan west veilig ruiten terugspelen. Zuid maakt dan een schoppen en zelfs 7 rode slagen maar verliest nog al zijn vier klaveren.

Dat niemand dit aan tafel vond na de hartenstart, is niet verwonderlijk. Het geeft alleen maar aan hoe mooi ons spel is.