Spel van de dag (35)

Niet dringen!

WBT toernooi Lillehammer, 31 mei 2022, RR ronde 5

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 3 2

heart icon 10 8 7 5 3

diamond icon A 8 6 2

club icon 6

spade icon 10 8 6 5

heart icon B 9

diamond icon

club icon A V B 8 7 4 3

spade icon H

heart icon H V 6 4

diamond icon H 10 9 6 4

club icon 10 9 5

spade icon V B 9 7 4

heart icon A 2

diamond icon V B 7 3

club icon H 2

Aan tafel 1 ging het bieden:

West
Harris

Noord
Lahrmann

Oost
Malhasyan

Zuid
L. Blakset

1spade icon
pas
4diamond icon
pas
4heart icon
pas
5club icon
pas
5spade icon
a.p.

Dat was een beetje hoog. Bij een splinter worden geen eisen gesteld aan de kwaliteit van de troefsteun en dat wreekte zich hier.  De tegenspelers hebben twee kansen om harten te spelen: de uitkomst zelf en nadat oost met spade iconH aan slag is gekomen. Eén (of zelfs twee) down dus, denkt u? Niets daarvan: het werd een overslag.  West kan beter harten uitkomen want zijn eventuele introever loopt niet weg: zodra oost aan slag is, speelt hij alsnog klaveren – zijn entry is dan spade iconH of heart iconH. West legde echter zijn singleton klaveren op tafel (oost de negen) en toen werd alles anders. De leider nam de heer en speelde natuurlijk troef die west meteen met spade iconA nam om harten na te spelen. Zoals Hans Kreijns placht te zeggen in dit soort situaties, nadat oost bekende met spade iconH: “Niet dringen.” De leider nam heart iconA, trok de resterende troeven en draaide heel veel klaveren af. +680.

Aan de andere tafel ging het niet veel beter. Ook hier een splinter met 4diamond icon maar Steve Root en Niall Igoe  stopten af in 4spade icon. Met exact hetzelfde tegenspel boekten ook zij +680 en sloeg het spel uit. Het had zo mooi kunnen zijn, zelfs met klaveren uit. Schoppen voor de heer in oost en nu eerst heart iconH na. Wat kan de leider doen? Als hij neemt en troef speelt, pakt west het aas, steekt over naar heart iconV en krijgt zijn welverdiende introever.  Als de leider duikt, is de hartenslag binnen en speelt oost gewoon klaveren na. Hartenuitkomst kan met verwisseling van slagen tot hetzelfde resultaat leiden.

Waarom zou west zich zo moeten haasten met spade iconA? Twee aftroevers kan hij nooit krijgen en op deze vermelding in de pers zit hij evenmin te wachten, denk ik.