Spel van de dag (25)

Rara avis (2x)

WBT Champions Cup III, 19 april 2022, ronde 5.

Zeldzaam tegenspel was nodig om de op routine varende leider af te straffen. Zeldzaam afspel had de leider echter veilig thuis gebracht. Dit was het spel:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon H 10 8

heart icon H V 7

diamond icon H 10 9 7 2

club icon V 6

spade icon B 3 2

heart icon A 10 3

diamond icon 8 6 4

club icon B 8 7 3

spade icon V 9 7 6

heart icon 6 5 4

diamond icon A V B

club icon A 10 9

spade icon A 5 3

heart icon B 9 8 2

diamond icon 5 3

club icon H 5 4 2

Alle OW-paren zaten in 3SA na een weinig zeggend biedverloop. Soms was west leider, meestal oost. Zuid kwam dan onveranderlijk met harten uit. Dummy een plaat, noord het aas en heart icon10 na. Bijna alle oostelijke leiders doken, waarna noord harten vervolgde en die leiders spade iconB vonden voor +400.

Eén leider, de Noor Øyvind Saur, keek wat grondiger naar het spel. Hij besloot dat zuids heart icon2, gezien de systeemkaart, van een vierkaart moest zijn en nam dus meteen heart iconV in slag 2. Daarna vond hij spade iconB en had zijn contract binnen.

Niets bijzonders? Toch wel. Hij was de enige leider die de tegenspelers vóór was. Wat gebeurt er immers als noord, nadat hij heart icon10 mag houden, klaveren speelt? Omdat spade iconA er nog in zit, kan de leider niet meteen nemen. Zuid maakt dus club iconH en…vervolgt weer harten. Eén down.

Als noord in slag 3 zonder verder te kijken harten vervolgt, vervliegt de downkans. Dat gebeurde dus aan de meeste tafels.

Met west als leider is een klaverstart van noord, gevolgd door een hartenswitch van zuid, nodig. Van dit mooie tegenspel werd alleen Simon de Wijs het slachtoffer. Andere noords kwamen schoppen uit…