Spel van de dag (100)

Louisville (USA), 21 maart 2024

Na enkele weken (maanden) al dan niet geduldig wachten, is het me eindelijk gelukt een spel te vinden dat voldoende de moeite waard is om er het jubileumnummer van onze serie aan toe te kennen. Het stamt uit de Vanderbilt, het voorjaarskampioenschap van de USBC. Vandaag is men gevorderd tot de kwartfinales. In twee van de acht teams doen nog echte landgenoten mee. Sjoert en Bas spelen onder de naam Team Switzerland, vandaar dit lichte voorbehoud 🙂.

Halverwege de 60 spellen van vandaag staan Tim Verbeek, Danny Molenaar, Ricco van Prooijen en Bob Drijver (team Cayne, met naamgeefster Patricia en David Bakhshi) op -32 tegen het met wat Chinese import gelardeerde Amerikaanse team Bathurst.

In een andere kwartfinale spelen Simon de Wijs en Bauke Muller samen met de Italianen Giovanni Donati en Giacomo Percario. Ook hun team heeft een derde paar: naamgever Andy Goodman en oudgediende Mike Passell. Halverwege het tweede kwart stonden ze 44 imps achter tegen een vierpersoonsteam: vader en zoon Rombaut (Jérôme en Léo van Funbridge uit Frankrijk), geflankeerd door de ook in onze competitie bekende Sabine Auken en Roy Welland.

Spel 23 van deze wedstrijd zou een kentering kunnen zijn, dacht ik toen ik het zag. Dit kwam in beeld.

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon H 8

heart icon

diamond icon V 9 6 2

club icon A H 9 8 7 4 3

spade icon 9 7 6

heart icon V 10 8 4

diamond icon H B 10 8 4

club icon 5

spade icon 2

heart icon H 9 7 6 2

diamond icon A 7 5 3

club icon V 6 2

spade icon A V B 10 5 4 3

heart icon A B 5 3

diamond icon

club icon B 10

Aan tafel 1 ging het bieden als volgt.

West
Passell

Noord
J. Rombaut

Oost
Goodman

Zuid
L. Rombaut

1spade icon
2club icon
2spade icon
3club icon
4spade icon
5club icon
pas
pas
dbl
a.p.

Dat was alvast een goede redding tegen 4spade icon want meer dan eentje down zal het niet gaan. Redden op vijfniveau met allen kwetsbaar is altijd spannend genoeg. Hier werd het nog erger want na de troefstart voor de vrouw in dummy besloot zuid dat hij de voorgespeelde singleton schoppen moest duiken, vermoedelijk in de hoop op een ruitenaftroever. Die kwam niet maar schoppenheer was wel opeens een slag. Toen noord daarna nog twee ruitens weggooide op de troevenoptocht was het contract tot ieders verbazing (?) zomaar gemaakt. Dat was +750 voor de good guys.

Aan de andere tafel werd een wat meer doordachte vorm van bridge opgevoerd. Hier ging het:

West
Welland

Noord
De Wijs

Oost
Auken

Zuid
Muller

1spade icon
2club icon
2spade icon
3club icon
4spade icon
5club icon
pas
pas
5spade icon
dbl
a.p.

Het vijfniveau behoort weliswaar aan de buren (daarin had de andere tafel gelijk) maar bij voorkeur liever niet als het ook aan ons zou kunnen behoren. Bauke had blijkbaar tijdig in de gaten dat dit zo’n soort spel was want hij bood nog 5spade icon. West doubleerde maar dat was nauwelijks relevant. Uitkomst club iconH waarop oost de twee speelde. West kwam keurig ruiten na maar de boer uit dummy forceerde het aas zodat er later een harten van de leider weg kon op diamond iconH. Alleen spade iconH ging nog verloren. Dat leverde de good guys zelfs +850 op en een swing van 17 imps. Als west twee rondjes klaveren speelt, wordt het een ander verhaal. Dummy moet troeven en de leider komt niet van zijn vierde harten af. Hij kan harten vervolgen uit dummy maar west troeft en heeft nog een veilige exit in troef.

Een paar spellen later misten de Rombautjes een kwetsbare manche en weer twee spellen daarna bereikte Tarzan een mooi slem in de 4-4 fit schoppen. Daar zat de tegenpartij niet in en dat was maar goed ook want zij waren geland in de 5-4 fit harten waarin slechts 11 slagen te krijgen zijn. Weer 13 imps. De stand halverwege was zo gereduceerd tot 87-82 voor team Rombaut. Van de eerdere 44 imps waren er nog een schamele vijf over. Een interessante tweede helft leek in aantocht. Morgen weten we hoe het afgelopen is.

Inmiddels is dat “morgen” veranderd in “vandaag.” In de eerste helft van het derde kwart sloeg team Goodman flink toe en die voorsprong hielden ze vast. De eindstand werd 149-132. De tegenstander in de halve finale, later vandaag, is team Nickell. Ook geen onbekenden: Nickell-Katz, Hampson-Greco en Levin-S. Weinstein. Zaterdag, in de finale, wacht de winnaar van Team Switzerland – Bathurst.

Op BBO beginnen de feestelijkheden beide dagen rond 15.00 uur onze tijd.