Spel 13 tegen Zwitsers; openhouden of niet?

Loop je net als ik op spel 13 ook regelmatig tegen een bijzonder resultaat aan? Ben je behoudender op spel 13, of is het nonsens en behandel je spel 13 zoals je elk ander spel kwetsbaar zou behandelen?

In de wedstrijd Zwitserland-Engeland van 30 juni, maakte de Engelse west (Norton) zich geen zorgen om het spelnummer of de kwetsbaarheid (laat staan om zijn tegenstanders) en bood 3club icon in de uitpas. Hij was namelijk niet naar Denemarken gekomen om Bas Drijver 2heart icon te laten spelen. Door zijn vierkaart harten, verwachtte hij kennelijk een stapeltje klaveren in dummy aan te te treffen. Helaas peanut butter voor hem, want Brink ging er bovenop staan en de Zwitsers schreven een sappige +800 (14 imp’s) bij, want aan de andere tafel ging Townsend (N) een down in 2heart icon.

Persoonlijk gebruik ik spellen waarin ik minder handige dingen heb gedaan om artikelen van te maken. De frustratie van mij afschrijvend, vermoedelijk. Welnu, Ben Norton heeft kennelijk voldoende van die spellen verzameld, want hij heeft er een boek over geschreven: ‘Why I Lose at Bridge’. Het boek kunt u hier kopen. Of het de moeite waard is, kan ik u niet beloven; ik heb het nog niet gelezen.