Spannend slem in MK halve finale

Haal je 11, 12 of 13 slagen?

Tijdens de twee halve finales in de MK wisten alle 4 de OW paren het heart icon slem te bieden met onderstaande OW handen:

Z/Allen

spade icon V 7 5 4 2

heart icon A H V 7

diamond icon

club icon A V 8 4

spade icon A 10

heart icon 10 9 4 3 2

diamond icon A 10 8 7 2

club icon 7

Bij Lombard 1 tegen Onstein 2 zat Bas Drijver als Oost in 6heart icon en kreeg zonder tussenbieden club iconB uit. Na een Muller-achtige (!) denkpauze van 15-20 minuten legde hij club iconV. Toen deze hield, verwachtten de 480 kibitzers op BBO dat hij nu op club iconA zijn spade icon10 zou weggooien, maar Drijver keek verder dan zijn (overigens niet zo lange) neus. In slag twee speelde hij een schoppen naar spade icon10. Bas heeft het nu gehaald als spade iconB of spade iconHB in noord zitten, spade iconH of HB doubleton in zuid, als de spade icon 4-2 zitten en de korte spade icon hand niet heart iconB heeft, maar ook en als de spade icon 3-3 verdeeld zitten. Daarbij moeten de heart icon voor het gemak 2-2 of 3-1 zitten. Drijver haalde zijn contract en ook de leider aan de andere tafel wist 12 slagen te halen.

In de wedstrijd Onstein1 tegen Onstein 3 was het een heel ander verhaal:

West
Van Lankveld

Noord
Leon de Mendes

Oost
Van den Bos

Zuid
Sprinkhuizen

2club icon
doublet
pas
4heart icon
pas
5club icon
pas
5diamond icon
pas
5SA
pas
6heart icon
pas
7heart icon
allen passen

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon V 7 5 4 2

heart icon A H V 7

diamond icon 7

club icon A V 8 4

spade icon 9 8 3

heart icon 8 6 5

diamond icon H V B 6 3

club icon 9 6

spade icon A 10

heart icon 10 9 4 3 2

diamond icon A 10 8 7 2

club icon 7

spade icon H B 6

heart icon B

diamond icon 9 5 4

club icon H B 10 5 3 2

Dat je tegen groot slem met troef moet uitkomen, lijkt al eeuwen geleden. Toch was het de enige manier om het contract down te spelen. Het berooft dummy namelijk vroegtijdig van een belangrijke entree voor de hoog te troeven spade icon kleur. Van den Bos maakte korte metten met de 2club icon opening na de uitkomst van diamond icon4. Hij nam deze in zijn hand met diamond iconA op en speelde club icon naar club iconV. Op club iconA deed hij zijn verliezende spade icon weg en een paar tellen later had Berend 13 slagen in de tas. Soms is het leven eenvoudig. Maar dat was het bepaald niet aan de andere tafel:

Kiljan-Tijssen waren zonder tussenbieden in 6heart icon beland. Ook hier de start van diamond icon4. De leider besloot om de uitkomst te troeven in dummy, een beslissing die nog niet fataal was. Daarna club iconA en club icon getroefd in zijn hand. Als de leider diamond iconA meeneemt voordat hij op de schoppen afgaat, heeft hij 6heart icon nog steeds gehaald wanneer hij daarna op de schoppen afgaat. Oost koost er echter voor om een diamond icon in de dummy te troeven en toen die niet 4-4 vielen, was hij down en schreef Onstein 1 maar liefst 20 imp’s in de wij-kolom!