Reactie EBL over Fisher-Schwartz

Lausanne, 8 september 2015. In een reactie op verzoeken van de zes Scandinavische bridgebonden van Denemarken, Faeröer, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden heeft de European Bridge League (EBL) bij monde van president Yves Aubry een reactie gegeven in de vorm van een brief. Het verzoek was actie te nemen op de beschuldigingen van valsspelen door de Israëliërs Lotan Fisher en Ron Schwartz, die onder meer in 2014 Europees kampioen werden onder auspiciën van de EBL (zie ook onze artikelen van 25 augustus, 2 september, 3 september, 5 september en 7 september; bijna dagelijks dus de laatste tijd).

Aubry zijn brief is op onderdelen verbazingwekkend dan wel onthullend. Om te beginnen stelt Aubry dat de EBL pas actie kan nemen na een officieel verzoek van een lid, dus van een nationale bridgebond; verzoeken of andere uitlatingen van individuele spelers kunnen geen basis vormen voor onderzoek. Deze formele opstelling wekt in de bridgewereld verbazing. En de actie van de Scandinavische bridgebonden was dus een goede zaak, want vormt een juridische basis voor actie, aldus Aubry. De Israëlische bridgebond is al bezig met een onderzoek. Het resultaat daarvan mogen we volgens Aubry verwachten vóór eind september.

Voorts stelt Aubry dat tijdens het Europees kampioenschap 2014 drie paren werden ‘gevolgd’ (were under close surveillance), maar dat geen vorm van valsspelen kon worden bewezen. Het lijdt weinig twijfel dat Fisher-Schwartz een van die paren waren, maar de bridgegemeenschap is nu natuurlijk benieuwd wie die andere twee paren zijn en of die meespelen op het komende wereldkampioenschap in Chennai, India. Wordt ongetwijfeld vervolgd.