Fantunes onder vuur

San Diego, CA (USA), 14 september 2015. Na de Israëliërs Lotan Fisher en Ron Schwartz liggen nu ook de Monegasken (voorheen Italianen) Fulvio Fantoni en Claudio Nunes, samen bekend als ‘Fantunes’, onder vuur wegens beweerd valsspelen. Op het bridgeforum Bridge Winners publiceerde vandaag de Amerikaan Kit Woolsey een artikel The Videos Speak: Fantoni-Nunes. Daarin stelt hij dat Fantoni en Nunes illegaal zouden hebben gecommuniceerd door de wijze waarop zij kaarten neerleggen: horizontaal dan wel verticaal. En hij draagt er bewijzen voor aan uit wedstrijden van het Europees kampioenschap 2014 in Opatija, waar Monaco met Fantunes tweede werd achter Israël.

De redactie van Bridge Winners stelt in een noot bij genoemd artikel van Woolsey dat zij ‘overweldigend bewijs’ heeft ontvangen dat Fantoni en Nunes zou beschuldigen van illegale communicatie tijdens dit Europees kampioenschap, en noemt een groot aantal mensen die aan het vergaren van dit bewijs hebben bijgedragen, onder wie de Nederlandse Maaijke Mevius.

Fantoni en Nunes zijn op dit moment de twee spelers met de meeste internationale meesterpunten (zie de Open Classification bij de WBF). Daarnaast zijn zij met name ook bekend door hun Fantunes-biedsysteem. Dit kenmerkt zich door beginselen die geheel afwijken van de gangbare: alle openingen 1♣ tot en met 3♠ zijn natuurlijk (alleen 1♣ ook 15+ verdeeld) met de openingen van een in kleur circa 14+ en een ronde forcing, twee in kleur 10–13 met de genoemde kleur, 1SA 12–14 min of meer verdeeld. Dit systeem wordt ook in Nederland door een enkel enthousiast paar gespeeld.

De Nieuws BV

In verband met dit en andere recente internationale valsspelschandalen zijn Just van der Kam, adjunct-directeur Bondsbureau NBB, en Anton Maas, captain van de Nederlandse kernploeg open team, te gast bij Radio 1 in het programma ‘De Nieuws BV’ op woensdag 16 september 12:30–13:00 uur. Op de website van De Nieuws BV zit een knop ‘Gemist’ waarmee je vermoedelijk ook later dit fragment kunt terugluisteren.