Pupillen grijpen naast medaille

Tromsø (Noorwegen), 22 juli 2015. Op de Europese jeugdkampioenschappen in Tromsø is Nederland geëindigd als vijfde in de categorie pupillen. Het team, bestaande uit Jasper Blom & Tim van de Paverd en Dieter Goudzwaard & Oscar Nijssen met captain Jan Kolen en coach Carla Arnolds, behaalde 142,75 winstpunten uit elf wedstrijden voor een gemiddelde van 12,98. In zijn laatste wedstrijd verloor Nederland van Israël met 5,40–14,60. Het goud ging naar Polen met 153,05 winstpunten, zilver naar Frankrijk met 148,92, brons naar Zweden met 148,48.

Pupillen zijn spelers geboren 1 januari 2000 of later, dus maximaal vijftien en een half jaar oud. De Nederlander Dieter Goudzwaard (rechts op de foto) is met zijn twaalf jaar echter niet de jongste deelnemer. Dat is de tienjarige Noorse speler Anders Brogeland, zoon van oud-wereldkampioen Boye Brogeland. “Ik verwacht beter te worden dan mijn vader!”, aldus Brogeland junior volgens het Daily Bulletin van vandaag. Het Noorse pupillenteam eindigde als negende.

In de overige categorieën staan met name de aspiranten er uitstekend voor. Na negen van vijftien wedstrijden staan zij bovenaan met ruime voorsprong op nummer twee. Ook de junioren en de jonge vrouwen maken goede kansen op een medaille.