Goud voor Nederlandse aspiranten

Tromsø (Noorwegen), 25 juli 2015. Op de Europese jeugdkampioenschappen in Tromsø heeft het Nederlands aspirantenteam goud behaald. Het team, bestaande uit Veri Kiljan & Luc Tijssen, Guy Mendes de León & Thibo Sprinkhuizen en Leen Stougie & Marc Stougie met captain Niek Brink en coach Maarten Schollaardt, eindigde met 218,22 winstpunten voor een gemiddelde van 14,55. Het zilver met 205,23 winstpunten ging naar Zweden, dat Nederland tot het laatst toe op de hielen zat. Daarbij hield Nederland het spannend door in zijn laatste wedstrijd tegen Noorwegen na zes spellen 0–48 imps achter te komen, maar uiteindelijk nog te winnen met 80–69 imps voor 12,76–7,24. Gelukkig voor ons had Zweden het ook moeilijk tegen Tsjechië. Het brons was voor Israël met 189,18. Aspiranten zijn spelers geboren 1 januari 1995 of later, dus maximaal twintig en een half jaar oud. Zestien landen deden mee.

Junioren

Het Nederlands juniorenteam (geboren 1 januari 1990 of later) bestond uit Bas van Engelen & Thijs Verbeek, Tom van Overbeeke & Tobias Polak en Chris Westerbeek & Ricardo Westerbeek met captains Wubbo de Boer en Agnes Snellers en coach Kees Tammens. Nederland eindigde als vijfde met 209,15 winstpunten, gemiddeld 12,30. Het team plaatst zich hiermee wel voor het wereldkampioenschap, volgend jaar augustus in Salsomaggiore, Italië. Het goud was voor Polen met 241,80 winstpunten oftewel gemiddeld 14,22, zilver voor Zweden met 241,54 (!) sneue winstpunten, brons voor gastland Noorwegen met 229,41. Er deden achttien landen mee.

In hun laatste wedstrijd tegen Bulgarije haalden Bas van Engelen & Thijs Verbeek een bijzonder resultaat: 1 geredoubleerd voor alle dertien slagen en +3120, een van de hoogst mogelijke scores in bridge door zelf te spelen. Tegen 6♠ contract in dezelfde lijn aan de andere tafel leverde het 17 imps op.

Jonge vrouwen

In het toernooi voor jonge vrouwen (geboren 1 januari 1990 of later, internationaal afwisselend ‘girls’ of ‘ladies’ genoemd) deden slechts zes landen mee, die zich daarmee alle zes op voorhand kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Nederland is een van die zes en eindigde als vierde met 195,60 winstpunten, gemiddeld 9,78. Het team bestond uit Merel Bruijnsteen & Sandra Kolen, Doris van Delft & Lotte Leufkens en Carla Groenland & Janneke Wackwitz met captain Martine Verbeek en coach Laura Dekkers. Het goud ging hier naar het oppermachtige Frankrijk, dat van meet af aan een straatlengte voorsprong nam en met nog een wedstrijd te gaan al dormie (theoretisch niet meer in te halen) was. Frankrijk eindigde met 272,19 winstpunten voor een gemiddelde van 13,61. Het zilver was voor Polen met 256,21 winstpunten. Om brons mocht Nederland in zijn laatste wedstrijd tegen Italië en het zou genoeg hebben gehad aan iets meer dan 14 winstpunten – maar verloor met 0,07–19,93.

Het toernooi voor pupillen was al geëindigd op woensdag 22 juli (zie ons artikel van die dag). Er deden twaalf landen mee, het gediskwalificeerde maar voor spek en bonen meespelende Ierland meegerekend (zie ons artikel van 19 juli). Nederland eindigde als vijfde, maar plaatst zich daarmee wel voor het wereldkampioenschap.

Hiermee eindigen de Europese jeugdkampioenschappen en daarmee, na eerder deze maand ook de open Europese kampioenschappen, het optreden van de Europese en wereldtop in Tromsø.