Presidentsverkiezing WBF

Lyon (Frankrijk), 13 augustus 2017. Tijdens de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon gaat de World Bridge Federation (WBF) een nieuwe president kiezen. Dat gebeurt in een bijeenkomst van de WBF Executive Council. Volgens het Huishoudelijk Reglement van de WBF heeft de te kiezen president 75 procent van de stemmen nodig. De zittingstermijn van een president is vier jaar. Een belangrijke kandidaat is Yves Aubry, de huidige president van de European Bridge League (EBL). Ook de zittende WBF-president Gianarrigo Rona stelt zich herkiesbaar. Een derde kandidaat is Alvin Levy, thans executive vice-president van de WBF. In Lyon liep Jan van Cleeff van IMP kandidaat-president Yves Aubry tegen het lijf en ontspon zich het volgende vraaggesprek:

JvC: Er gaan geruchten dat tijdens het WK hier in Lyon presidentsverkiezingen van de WBF zullen zijn. Alleen, niemand weet er het fijne van en op de WBF-website staat er niets over. Weet u wat meer?
YA: Klopt. Transparantie is anders. Ik vermoed dat aan het eind van de week die verkiezingen gehouden gaan worden. Kijk, vanmiddag bespreken we het financiële verslag van Marc [De Pauw, penningmeester WBF]. Ik verwacht dat hij daarna meteen vertrekt uit Lyon.
JvC: Ik kan het even niet volgen.
YA: Dat deed-ie namelijk ook altijd toen hij nog penningmeester was van de EBL. En hij moet er natuurlijk wel bij zijn als de verkiezingen plaatsvinden. Hij zal donderdag wel weer terugkomen.
JvC: Stelt u zich kandidaat?
YA: Jazeker, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt.
JvC: Bent u de enige?
YA: Nee, er zijn er nog twee: Gianarrigo Rona, de zittende president, en Al Levy uit Amerika. Die is momenteel executive vice-president van de WBF. Ik voorzie trouwens een competitie die strijdig is met de WBF-reglementen.
JvC: Hoe bedoelt u?
YA: Om de verkiezingen te winnen heeft een kandidaat 75 procent van de stemmen nodig. En dat gaat nooit gebeuren. Ik denk dat ik momenteel licht voor sta, maar niet genoeg voor een beslissing. Het zal er wel op neerkomen dat iemand als José [Damiani, president emeritus] de knoop mag gaan doorhakken.