Nederlandse leeuw begint goed

Lyon (Frankrijk), 13 augustus 2017. Nederland is goed begonnen op de wereldkampioenschappen voor landenteams in Lyon. De eerste wedstrijd van de round‑robin, die niet werd uitgezonden via het internet (zie ook onder), won het open team in de opstelling Berend van den Bos & Joris van Lankveld en Bob Drijver & Bart Nab met 17,03–2,97 van Nieuw-Zeeland; een mooi begin met name voor het debuterende ‘Boris’. Nog beter deden het de vrouwen, die in de opstelling Carla Arnolds & Martine Verbeek en Magdaléna Tichá & Wietske van Zwol met 20–0 wonnen van Marokko. Voor de senioren heeft Nederland zich niet geplaatst. Zie ook de WBF-uitslagenwebsite.

In tegenstelling tot eerdere berichten (zie ook ons artikel van 17 juli) worden wedstrijden op het internet uitgezonden ‘gewoon’ via Bridge Base Online (BBO); daarnaast worden ook, maar minder wedstrijden uitgezonden op Funbridge en nog wat minder wedstrijden, namelijk alleen van China, op het Chinese Ourgame. Dit lijkt een gelukkig compromis tussen de diverse aanbieders van internetbridge en het is handig voor de velen die gewend waren aan BBO en niet aan Funbridge of Ourgame.

Vroeg vuurwerk

In de tweede wedstrijd van het open team tegen Argentinië, die wel wordt uitgezonden op BBO, is het op het eerste spel meteen vuurwerk:

De zwakke 2♠ van noord mag normaal heten voor het hedendaagse wedstrijdbridge, maar de verhoging naar vier bij gelijke kwetsbaarheid is niet kinderachtig. Het doublet van west (algemene kracht) is opgelegd, maar oost heeft het lastig. Zijn keuze voor 6 met twee verliezende schoppen noemt de BBO-commentator ‘geïnspireerd’. Oost zal verwacht hebben dat NZ tien schoppen samen hebben en dat dus zijn partner een singleton heeft. In elk geval is met dichte kaarten 6 het optimale contract (zeven is op een snit), dat snel wordt geclaimd voor plus een. De Argentijnen in de andere kamer komen niet verder dan 4 plus drie: 11 imps voor Nederland, dat de wedstrijd wint met 13,04–6,96.

De vrouwen, nu met Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers en Magdaléna Tichá & Wietske van Zwol, verpletteren intussen Australië met hun tweede 20–0. In de derde wedstrijd scoren onze vrouwen wederom 20–0 tegen Argentinië, voor een zeldzame 60 wedstrijdpunten uit drie wedstrijden, meer dan 10 punten voor nummer twee Engeland.

Ook het open team blijft goed scoren met in de derde wedstrijd 16,88–3,12 tegen Zweden. Ook zij staan na drie wedstrijden bovenaan met 46,95 wedstrijdpunten, ruim 6 voor nummer twee, Duitsland.