Paniek

Volgende maand gaan we namens Nederland op voor het EK gemengde viertallen in Madeira. Dat schept verplichtingen, zoals het hooghouden van de vaderlandse eer bijvoorbeeld. En het betalen van de kosten natuurlijk, want alles is voor eigen rekening.

In de aanloop spelen we een aantal oefenwedstrijden; met en tegen elkaar. Zo deden we afgelopen week op BBO wat vingeroefeningen tegen Elly Schippers-Bosklopper en René Stienen, onze teamgenoten. We hebben nog een paar, Bep Vriend en Anton Maas, maar die zijn niet zo van de online. Goed, Elly en René dus. Zij spelen een innovatieve combi van Precisie en Nieuw-Amstelveens. Op dit spel leidde dat tot een scherpe manche. Als zuid moest ik mijn positieven erbij houden met:

spade icon 4 2  heart icon A 9 5  diamond icon 9 7 4  club icon A 10 9 8 5

West
Schippers

Noord
vCleeff

Oost
Stienen

Zuid
Wyck

pas
1club icon
pas
1diamond icon
pas
1spade icon
pas
1SA
pas
2heart icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
a.p.

1club icon = 16+ of 10-12, gebalanceerd; 1diamond icon = 0-7; 1spade icon = 16+, 4+spade icon, ongebalanceerd.

Partner start heart icon10. Dit krijg ik te zien:

Ik neem braaf het aas en speel als volgzaam provinciaaltje troef terug. Elly trekt de laatste troef en twee tellen later claimt ze tien slagen: drie troeven in de hand, een afgetroefde schoppen in dummy, twee ruitenslagen en vier schoppens.

Kon het down? Jazeker. Je moet zien te verhinderen dat de leider gaat profiteren van de schoppens. Troefkort maken is daarom het devies. De ongebruikelijk uitkomst van troeftien is een krachtige aanwijzing. Een dergelijke paniekstart doet iemand niet voor zijn lol. In een biedverloop waarin de leider beide hoge kleuren heeft geboden, ligt een klaveren- of ruitenuitkomst meer voor de hand. Nu noord daarvan heeft afgezien, heeft het er veel van weg dat hij passief wil verdedigen tegen een inviterend biedverloop. Ergo, de kans is groot dat hij beide lage heren bezit, anders had-ie wel een de kleur-zonder heer gestart. 

Inmiddels begint het tot me door te dringen. Mosterd na de maaltijd, maar ik had in slag 2 moeten switchen naar een kleine klaveren voor partners heer. Dan klaveren door, laat de leider kansloos, want die verliest de troefcontrole. Slag 1 zakken had ook gekund. Op enig moment aan slag met troefaas dien ik dan weer door te gaan met een kleine klaveren. Elementair. Wat is bridge – ontdaan van alle emoties en paniek – toch makkelijk.

Het hele spel: