Open Oranje in poule des doods?

Opatija, 22 juni 2014. Na een officiële opening gisteravond begint vandaag het spelen in het 52e Europees Kampioenschap (EK) voor landenteams in Opatija, Kroatië. Het kampioenschap kent drie afdelingen: open, vrouwen en senioren. In tegenstelling tot bij de wereldkampioenschappen zijn er bij het EK geen play‑offs op knock‑outbasis. In alle drie de afdelingen kwalificeren de beste zes zich voor het wereldkampioenschap volgend jaar in India. Het kampioenschap duurt tot en met 1 juli. Meer informatie is te vinden op de website van de European Bridge League (EBL) en de Nederlandse website van Topbridge.

Open

De open afdeling speelt twee round robins. De eerste daarvan wordt gespeeld in twee groepen op basis van de resultaten uit de voorgaande drie EK’s. In die eerste round robin komt elk land een keer uit tegen elk ander land binnen de groep voor een wedstrijd van zestien spellen, drie wedstrijden per dag, alleen vandaag twee. De hoogst eindigende negen landen van elke groep plaatsen zich voor de tweede round robin; voor de andere landen is na de eerste round robin het toernooi voorbij. In de tweede round robin speelt elk land een wedstrijd van zestien spellen tegen elk van de negen landen uit de andere groep. Wie de meeste winstpunten uit beide round robins samen heeft, mag zich Europees kampioen noemen.

Nederland treedt in de open afdeling aan met de paren Bauke Muller & Simon de Wijs, Ricco van Prooijen & Louk Verhees en de debutanten Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá met non‑playing captain Onno Eskes en coach Ton Bakkeren. Nederland begint vandaag tegen Zwitserland en tegen het sterke Polen. Zie ook op ons webforum: Oranje in poule des doods?

Vrouwen

De vrouwenafdeling speelt een enkele volledige round robin in één groep. Elk land ontmoet elk ander land eenmaal voor een wedstrijd van zestien spellen, twee of drie wedstrijden per dag. Nederland teedt aan met de paren Carla Arnolds & Wietske van Zwol, Marion Michielsen & Meike Wortel en Jet Pasman & Anneke Simons met non‑playing captain Alex van Reenen en coach Hans Kelder. Nederland begint vandaag tegen Ierland en Libanon.

Senioren

De senioren beginnen met een swiss, gevolgd door een finale (formaat ‘nader te bepalen’ volgens de EBL-website). Nederland teedt aan met de paren Kees Bakker & Roald Ramer, Willem van Eijck & Willem Gosschalk met non‑playing captain Onno Janssens. Nederland begint vandaag in de swiss tegen Italië.