Matig begin Oranje in Opatija

Opatija, 23 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap voor landenteams is het Nederlands open team begonnen met 15,56 (uit 20) winstpunten tegen Zwitserland, gevolgd door 4,26 tegen het sterke Polen. Daarmee staat het team met 19,82 uit twee iets onder gemiddeld. De vrouwen begonnen met 5,40 tegen Ierland, maar wonnen daarna met een bijna maximale 19,43 van Libanon voor totaal 24,83 uit twee. De senioren speelden als enigen al drie wedstrijden: 14,18 tegen Italië, 5,61 tegen Turkije en 1,45 tegen Polen, totaal 21,24 bij gemiddeld 30.

Vandaag speelt iedereen drie wedstrijden: het open team tegen Turkije, Bosnië-Herzegovina en Engeland, de vrouwen tegen Schotland, Polen en Israël. De senioren spelen swiss en dus is hun indeling niet van tevoren bekend. De belangrijkste wedstrijden zijn live te volgen op Bridge Base Online (BBO).

Wie dit laatste deed bij Nederland–Polen open, kreeg – zelfs met een schuin oog op de gelijktijdige voetbalwedstrijd België–Rusland – een voor Nederland stroeve wedstrijd te zien. Van de vier spellen met dik verlies voor Oranje is het volgende misschien typerend:

Aldus laten Van Prooijen & Verhees met 27 punten samen 2♠ ongedoubleerd spelen, wat zij slechts twee down weten te krijgen voor 200 tegen 630 voor 3SA aan de andere tafel. Pech of slecht? Los van achteraf praten is niet onmiddellijk duidelijk wie er had moeten bieden en wat dan wel. Als troost voor de onzen mag gelden dat in de open afdeling aan acht van de achttien tafels 2♠ (en eenmaal 3♠) ongedoubleerd werd gespeeld voor één tot vier down. Negen keer speelden OW 3SA, waarvan zevenmaal gemaakt en tweemaal down. Eenmaal eindigden NZ in 4 gedoubleerd voor 800. Een triomf voor Muiderberg-achtige openingen dit spel, zullen we maar zeggen.

Zie over de verrichtingen van het open team en met name over de eerste wedstrijd tegen Zwitserland en het debuut van Richard Ritmeijer & Magie Tichá ook de blog ‘Welcome to the men’s world’ op de site van Topbridge.