Nederland kansrijk in Istanbul

Istanbul, 17 augustus 2014. Op de vijftiende wereldkampioenschappen jeugdviertallen in Istanbul, Turkije blijven van alle Nederlanders de jonge vrouwen het het best doen: op het moment van dit schrijven staan zij na negen wedstrijden derde met gemiddeld 13,35 winstpunten, 10,96 achter nummer één, Frankrijk. De eerste acht van de dertien kwalificeren zich voor de play‑offs, dus het moet gek lopen willen ze dat niet halen. De Nederlandse junioren maken ook een goede kans op de play‑offs: na twaalf wedstrijden zevende met 11,91 gemiddeld. Hardcore Oranjefans zal hun 20–0 winst tegen Duitsland vanochtend goed doen. Ook hier plaatsen zich acht landen, maar dan van totaal 22. Onze junioren staan wel tientallen punten achter op een medailleplaats. Ook de aspiranten maken kans op plaatsing, ook hier bij de eerste acht, van zestien. Zij staan na tien wedstrijden negende met gemiddeld 10,48, slechts enkele punten achter plaats acht. Zie ook de uitslagensite. Wedstrijden worden deels live uitgezonden op Bridge Base Online (BBO).

In de sleutelwedstrijd van de Nederlandse junioren tegen koploper Turkije had Ernst Wackwitz, spelend met Chris Westerbeek, het winnende speelplan – maar helaas net even een slordige uitwerking:

Met ook 9 aan boord zou 6♠ een prima contract zijn, zonder die kaart is het (te) scherp maar niet kansloos. Uitkomst Q. Het draait uiteraard om de harten. De twee kansrijkste speelwijzen in die kleur, met hun kansen zonder aanwijzingen (volgens Phillip Alder, Daily Bulletin), zijn:

  1. de boer voorspelen, als oost dekt het aas nemen en naar de acht spelen, als oost niet dekt snijden en later het aas slaan (32,2%);
  2. klein uit de hand spelen vanonder het aas, als west opstapt daarna snijden over oost, als west niet opstapt later het aas slaan (29,4%).

Ernst Wackwitz kiest voor de tweede speelwijze. Vermoedelijk oordeelt hij dat west waarschijnlijk ruitenlengte heeft en dat daarom eerder west dan oost honneur-klein van harten zal hebben. Kloppend en winnend! Helaas echter speelt hij reeds in slag twee zijn kleine harten uit de hand voor de heer van west, die nu ruiten naspeelt voor een introever: een down en 13 imps naar Turkije in plaats van naar Oranje. We verliezen deze wedstrijd met 0,92–19,08 winstpunten.