Jeugd grossiert in brilliances

Istanbul, 18 augustus 2014. Op de vijftiende wereldkampioenschappen jeugdviertallen in Istanbul, Turkije hebben de Nederlandse jonge vrouwen zich geplaatst voor de play‑offs. Met vandaag nog twee wedstrijden te gaan, tegen China en Botswana, staan ze namelijk ruim 43 winstpunten voor op de hoogste niet-kwalificerende plaats. Na gisteren staan ze derde met gemiddeld 13,04. De junioren moeten vandaag en morgen nog zeven wedstrijden spelen. Uit veertien wedstrijden staat Nederland achtste, de laagste kwalificerende plaats, met gemiddeld 11,80. De aspiranten ten slotte spelen vandaag de laatste drie wedstrijden. Nederland staat negende met uit twaalf wedstrijden gemiddeld 11,26. Ook hier kwalificeren de eerste acht zich voor de play‑offs. Zie ook de uitslagensite. Wedstrijden worden deels live uitgezonden op Bridge Base Online (BBO).

Eén spel, een heel bulletin

Onder de titel ‘One Deal, a Whole Bulletin’ wijdt commentator Phillip Alder een groot deel van het Daily Bulletin van vandaag aan één spel, waarop drie jeugdspelers op drie verschillende briljante manieren een (te) hoog contract thuis weten te brengen:

Zoals we zien en zoals Alder analyseert kunnen tegen de beste – soms alleen met open kaarten te vinden – verdediging NZ vijf hoog maken en OW vier laag. Maar zie wat er zoal gebeurt in 6♠ door zuid. De diverse levendige, maar op zich niet bijzonder interessante biedverlopen laten we hier weg.

Aan de eerste tafel krijgt de Française Anne-Laure Huberschwiller (in de spelersdatabase vermeld onder haar familienaam Tartarin) tegen 6♠ als uitkomst K, ten duidelijkste een singleton. Ze lijkt voorbestemd om een harten en een ruiten te verliezen. Maar zie: ze neemt het aas en na troeftrekken, eindigend in dummy, laat ze doodleuk een kleine ruiten spelen! Wat doet oost? Bang dat zuid Q sec heeft en west ♣A – anders kan het niet down – stapt oost op met het aas: game over.

Bij de junioren zit de Taiwanees Hao-Wei Huang eveneens in 6♠ en krijgt als uitkomst 3, laagste van een oneven aantal. Met een stalen gezicht laat Huang in dummy een kleintje spelen! Wat doet oost? Ook hier zet die het aas! West verweet zichzelf achteraf dat hij beter Q had kunnen starten in de bekende vijfkaart van zijn partner (die 2SA had gevolgd op 1); dan kan oost nooit een probleem hebben. Dat zou overigens ook het geval zijn als zo’n odd lead altijd een plaatje (boer of hoger) belooft en west van 98653 de negen of de acht zou starten.

De misschien mooiste (afhankelijk van smaak), in elk geval enige puur technische variant ten slotte zien we bij de Zweedse junior Adam Stokka. Hij krijgt als uitkomst ♣J en realiseert zich dat hij K sec nodig heeft plus een dwang. Huang wint het aas, troeft een klaveren in dummy, en speelt al zijn troeven uit. Op de laatste troef houdt hij in dummy A9 en K2 over: oost kan niets missen!

Alle drie de genoemde leiders zijn genomineerd voor de ‘annual junior award’ van de International Bridge Press Association.