Museum van het Kaartspel

Leerdam, 8 april 2015. Op 21 april gaat het Bridge Museum te Leerdam uitbreiden. Naast het eigenlijke Bridge Museum op de begane grond, waar in vier ruime zalen de geschiedenis wordt belicht van het bridgespel, opent dan op de eerste verdieping het Museum van het Kaartspel, gewijd aan andere kaartspelen dan bridge. Daar zijn ook alledaagse voorwerpen te zien waarop kaartsymbolen zijn aangebracht, van stropdassen tot sieraden en van onderzetters tot complete serviezen.

Het Nederlands Bridge Museum werd in 1992 opgericht door Gerard Hilte. De collectie begon in 1971 met boeken en tijdschriften, maar in de daarop volgende decennia groeide deze uit tot wat vandaag de dag een compleet museum is; niet alleen compleet, ook werkelijk uniek: het is het enige Bridge Museum ter wereld.

Bij de verhuizing van het Bridge Museum naar zijn huidige locatie in 2012 bleek al snel dat er niet genoeg plaats was voor zowel alle bridgeobjecten als de nieuw toegevoegde verzameling rondom andere kaartspelen. Er werd gezorgd voor een uitgekiende presentatie van de bijzonderste of representatiefste objecten. Dat betekende dat minimaal de helft van de verzamelingen niet kon worden tentoongesteld. Er is immers een grens aan wat een bezoeker tijdens één bezoek kan opnemen. Vooral de andere kaartspelen dan bridge en diens voorganger whist bleven in het Bridge Museum onderbelicht. Terwijl er zoveel verschillende kaartspelen bestaan: denk maar aan rikken, klaverjassen, pokeren, eenentwintigen, skat, bezique, patience of het ons vaak onbekende nain jaune dat ‘gele dwerg’ betekent. Met de opening van het Museum van het Kaartspel op de eerste verdieping wordt dat nu rechtgezet.

Museummedewerkers leiden bezoekers graag rond en weten tal van verhalen te vertellen. Zoals het verhaal over een kaartdoos dat van een zinkend oorlogsschip werd gered. Of hoe de avonturier Shackleton zijn bemanning bridge leerde spelen, omdat ze in het ijs vastzaten. Of verhalen hoe onze eigen nuchtere Herman Filarski de wereldberoemde bridger Ely Culbertson stil wist te krijgen. Voor kinderen is er een speurtocht.

Het Museum van het Kaartspel – Bridge Museum is gevestigd aan het Zuster J.C. Croonhof te Leerdam. Het is geopend dinsdag tot en met zondag 13:30–17:00 uur, maandag en feestdagen gesloten. Zie verder de website van het museum en zijn Facebookpagina.