Monsterslem in Meesterklasse

Utrecht, 13 april 2015. Afgelopen weekend vonden de eerste twee speeldagen plaats van de bondsparencompetities in de Meesterklasse, Eerste Divisie en vier Tweede Divisies. In de Meesterklasse staan Vincent Ramondt & Berry Westra bovenaan met 58,91%, op enige afstand gevolgd door Rob van den Bergh & Just van der Kam met 56,41% en Yke Smit & Dennis Stuurman met 55,82%. Er degraderen tien van de 28 paren. Zie ook de uitslagenpagina. Op 25 en 26 april volgt voor alle genoemde afdelingen het tweede en laatste weekend.

Het monsterslem

Over de betekenis van 1♠ en 1SA zijn NZ het eens – het systeem zit erin! – maar vanaf 2SA houdt dat op. Overeenstemming is er pas weer bij 4SA, namelijk dat dit azenvragen is – maar niet voor welke kleur als troef. Aldus bereiken NZ keurig het ietwat scherpe 7, dat de rest van de zaal jammerlijk mist.

Het spelen vereist koelbloedigheid en dat blijkt Oscar Nettl als zuid wel toevertrouwd. Hij ziet geen mogelijkheid voor een dwang, realiseert zich dat nog nooit iemand een groot slem gemaakt heeft op een ingooi, en concludeert dat hij een ruiten zal moeten troeven met 10. Dan moeten natuurlijk wel de troeven een beetje rond zitten, namelijk 4‑2 met precies Q9 doubleton, en de klaveren 3‑2, maar als altijd alles beschimmeld zit is het je dag niet; dat gaat ook op in de Meesterklasse. Zuid neemt de uitkomst van 9 met het aas. Hij slaat A, steekt over in klaveren, troeft een ruiten met de tien, steekt weer over in klaveren, trekt de troeven en claimt dertien slagen. (Bij klaverenstart gaat het down.)

Dit spel toont ook weer eens aan dat je in een zwak veld voorzichtig moet zijn met groot slem bieden, zelfs al heeft dat kans (wij komen op ruim 2%). Er zijn namelijk altijd wel mindere goden die blijven hangen in zes (hier niemand) of in de manche (negen paren in 3SA, 4 of 4♠). Vier paren blijken van de school die om matchpunten scherpe manches vermijdt en menen dat 3♣ hoog genoeg zal zijn. Niemand anders in welk contract dan ook maakt meer dan twaalf slagen.

En pechvogels Hop-Wortel eindigen het eerste weekend toch nog 0,03% boven Nettl-Westerbeek.