Moet mij weer gebeuren

Alweer bijna twee jaar speel ik met mijn Engelse Team in de ‘lockdown league’. Het is alweer aflevering 15; na een paar edities zijn we in de eredivisie terecht gekomen waar we wisselend scoren. Het formaat is plezierig; je speelt wedstrijdjes van 8 spellen, dus het is meestal na een uurtje wel afgelopen. Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 6 uur Engelse tijd, en dat werkt goed. Wij spelen met 4 paren, en voor Ed en ik betekent het dat we op maandag en woensdag aan de bak moeten.

Afgelopen woensdag zitten we lekker te kaarten. Op spel 7 maak ik 1Sa XX +1, voor 1160; lekker in een kort wedstrijdje. Het laatste spel, en ik raap op:

Spel 8 W/-

spade icon H 7 3

heart icon 5

diamond icon B 10 9 5 4 2

club icon 10 5 4

West
Wally

Noord
Altocampo

Oost
Eggy

Zuid
Rhelle

2heart icon
dbl
4heart icon
pas
pas
dbl
pas
?

Wat nu? De keuze is tussen pas en 5diamond icon. Ed heeft waarschijnlijk een sterk (semi)gebalanceerd spel zonder heart icon stop; geen Leaping Michaels, geen kleur geboden. Ik bied uiteindelijk 5diamond icon en iedereen laat het daarbij.

Uitkomst club iconV, voor Aas, 7 en 5. Wat nu?

West heeft waarschijnlijk heart iconAas of een gebroken serie waar hij niet mee wil starten. Ik taxeer hem op 4 punten in heart icon, 3 in club icon; dus diamond iconH zit waarschijnlijk mis. Maar nog steeds geen ramp, want we hebben dan wel een diamond icon en een heart icon verliezer, maar we zijn nog steeds niet down. Eerst maar eens die heart icon afgeven, en kijken wat ze doen. Slag 2: heart icon7 V 5 3. Informatief; Oost stapt op met heart iconV, dus die heeft waarschijnlijk HV. Het lijkt erop alsof West inderdaad heart iconA heeft.

Slag 3: club icon 6 4 B H. Kijk, da’s mooi; ons club icon slagje is binnen. Het slechte nieuws is dat het niet lijkt alsof de club icon 3-3 zitten. We gaan volgens plan verder: Slag 4: heart icon 8 9 diamond icon2 6.

Ik kan het me niet meer veroorloven de diamond icon snit te nemen; het gevaar van een club icon aftroever is te groot, en ik denk dat diamond iconH toch mis zit. Dus: diamond icon 4 3 A 6. diamond iconV 7 9 H. Eerste fout … ik had diamond iconB voor moeten spelen; misschien dekt die man wel. De diamond icon zitten 2-2, da’s mooi, maar domweg de diamond icon snit nemen en ik was al thuis geweest met 6diamond icon, 3club icon en 2spade icon slagen. Maar, niet getreurd, we weten nu dat West 6heart icon, 2diamond icon en (waarschijnlijk) 2club icon heeft; dus 3spade icon, vrijwel zeker zonder VB omdat West nu al 10 punten heeft laten zien.

Slag 7: spade icon 9 10 V H. Waarom leg ik in vredesnaam die 10, terwijl spade iconVB toch mis zitten? Ik weet het niet. Het grappige van het spel is dat ik me blind zit te staren op de Oost hand; daar zitten de hoge spade icon en de lange club icon, en hoewel de club icon en de spade icon blokkeren, is Oost klaar voor een echte criss-cross squeeze. Ik heb geen alternatieven meer, dus alle diamond icon afgepeld, en in dummy spade icon weg, leidend tot:

spade icon A

heart icon

diamond icon

club icon 8 2

spade icon 7 3

heart icon

diamond icon

club icon 10

OW gooien op de diamond icon trein allebei heart icons af. In slag 11 raap ik spade iconA op, rechts valt de B, oversteken naar club icon10 en de laatste slag is voor mijn linker buurman met spade icon8. Het hele spel:

W

N

O

Z

spade icon 9 8 5 4

heart icon A B 10 6 3

diamond icon H 3

club icon V B

spade icon A 10 6 2

heart icon 8 7

diamond icon A V 8

club icon A H 8 2

spade icon V B

heart icon H V 9 4 2

diamond icon 7 6

club icon 9 7 6 3

spade icon H 7 3

heart icon 5

diamond icon B 10 9 5 4 2

club icon 10 5 4

Vreselijk. Moet mij weer gebeuren. Down in een contract dat mijn moeder zonder problemen gemaakt had, omdat alles goed zit en eruit valt. Ik leer het nooit :( Toch nog met 19 IMPen verschil gewonnen, het nevenpaar zat goed in de wedstrijd.