Mini-Interview: Martijn Goor
Nog maar net terug van een gouden medaille op het EK Jeugd in Polen, kan de timing welhaast niet beter om bridgetalent Martijn Goor nu te interviewen.
Martijn Goor is 17 jaar oud en is op 10 jarige leeftijd begonnen met bridge. “Ik heb een cursus van mijn vader, Patrick Goor, gekregen. Voor mij was dit nog niet het echte begin van mijn bridge carrière, maar hier heb ik wel de beginselen van het spel geleerd. Ik ben serieus gaan bridgen toen ik een systeemtrainer kreeg. Ik heb dus de basis van mijn vader geleerd. Daarna heb ik veel jeugdtrainingen bijgewoond, waar ik meer diepgang en kennis verkreeg over het spel. Met Bas van Engelen (systeemtrainer) ben ik pas echt grote stappen gaan maken”.
De beste prestatie tot nu toe is uiteraard het winnen van het Europees jeugdkampioenschap teams onder de 21 in Polen, waarvan Martijn nog maar net terug is.
Hij leest niet vaak over bridge om beter te worden?
Martijn: “Ik heb dyslexie en daardoor is leren vanuit de praktijk makkelijker voor mij. Dit doe ik door middel van toernooien en het deelnemen aan trainingen”.
Martijn heeft internationaal een favoriete bridger van eigen bodem: “Bob Drijver, want naast dat hij erg goed kan bridgen is het ook een gezellige- en fijne man om tegen te spelen. Dit is voor mij een complete speler”.
Bob Drijver: Gewoon een fijne vent.
Martijn kan niet altijd heel goed met met blunders van zichzelf omgaan. “Voor mij is er een groot verschil tussen blunders. Bijvoorbeeld het vergeten van systeemafspraken vind ik erg lastig om mee om te gaan, maar fouten in het af-en tegenspel maken mij minder uit. Ik probeer zoveel mogelijk fouten te parkeren en dat werkt erg goed voor mij”.
Als ik vraag iets over hun biedstijl te vertellen, agressief, passief en of dat wel eens vreselijk mis gaat, zegt Martijn: “We bieden erg agressief, met name met onze preempts. Die kunnen soms echt op tramkaartjes geboden worden. Dit kan ons vaak veel punten opleveren, maar we schrijven soms ook wel eens een getal met 4 cijfers in de zij-kolom…”
Martijn heeft een vaste partner, Wout Klarenbeek, en speelt voor de rest af en toe met zijn vader of broers.
“Het lastigste vind ik competitief bieden; vaak is er weinig ruimte om goed uit te zoeken wat het beste contract is. Hierdoor is het soms gokken en dan gok je dus ook regelmatig mis. Het allerleukste aspect van het bridgen vind ik het tegenspel, omdat er zoveel opties zijn en dat houdt het spannend. Het geeft een voldaan gevoel als je samen met je partner een ingewikkeld contract down speelt”.
Een voorbeeld van bieden na een preempt van de buren. Je bent kwetsbaar en na een 3 opening van west en doublet van noord (Wout), laat ik de lezer na een pas van oost meedenken met Martijn. Hij had als zuid in handen:
B7 HB108764 AV52 – Wat zou je bieden? Oplossing vind je onderaan.
Martijn vindt de XYZ conventie erg goed: “Met deze conventie is het makkelijk om het bieden mancheforcing/inviterend te maken, waardoor je op een eenvoudige manier constructief verder kan bieden. Een conventie die ik afraad is de Multi. Ondanks dat deze veel op topniveau wordt gespeeld, vind ik het niet goed dat de tegenstanders een tweede kans krijgen om in de bieding te komen na een 2ruiten opening voor hun neus. Hierdoor hebben ze minder last van de preempt, in tegenstelling tot het openen van een zwakke twee. Verder is het lastig om bij tussenbiedingen niet direct duidelijkheid te hebben over de kleur die de Multi openaar heeft, waardoor deze cursus met name voor beginners is af te raden”.
Over een carriere als topbridger is Martijn duidelijk: “Nee, ik vind bridge heel leuk om te spelen als hobby, maar mijn doel is niet om de top te halen. Ik merk nu al dat ik veel met bridge bezig ben in mijn vrije tijd en om de top te halen zou ik daar nog meer tijd aan moeten besteden. Daarnaast wil ik ook nog andere dingen ondernemen, zoals sport, studie en werk. Ik zie mezelf daarom wel een goede bridger worden in de toekomst, maar niet op het niveau van de leden van TeamNL”.
Thuis wordt er bij zijn ouders minder vaak geoefend dan voorheen: “Nu bridgen wij vaak op vakantie, waar we er een gewoonte van hebben gemaakt om in restaurants voordat het eten op tafel komt de tijd op te vullen met bridge. Verder komen we elkaar tegen op clubs en toernooien. Hier is de rivaliteit vaak erg hoog, waardoor het de spellen extra interessant maakt!”
Afgelopen jaar heeft Martijn zijn Havo diploma gehaald en aankomend studiejaar gaat hij beginnen aan een studie fysiotherapie in Utrecht. Hij is benieuwd wat het huiswerk daar zal gaan voorstellen. Of er genoeg tijd is om te bridgen gaat hij snel achter komen: ” Hopelijk weet ik dat al snel aan het begin van mijn studie. Natuurlijk zal het wat drukker in mijn agenda, maar voor bridge kan ik altijd wel een gaatje vinden”.
Martijn bood 6 en zag tot zijn ontsteltenis dat Wout dit corrigeerde naar 7. Dat contract kwam niet door de keuring en kon niet worden gemaakt. Een slecht spel voor de jongelingen.
Martijn doet regelmatig aan fitness, om ook zijn fysieke gezondheid goed op peil te houden. Hij vindt het belangrijk om als bridger ook fit te zijn, want dat helpt met de geestelijke inspanningen aan tafel. Wie moet IMP hierna gaan interviewen?
Martijn: “Jorn Essink!” Die gaan we dan snel opsporen….