Met rood en wit naar Biarritz


Biarritz, 7 juni 2016
. In Biarritz, gelegen in het Franse Baskenland, begint over enkele weken het jaarlijkse zomerbridgefestival. Het toernooi mag zich verheugen in een groeiende populariteit, ook onder Nederlandse bridgers. Er bestaat ook een winterversie. Die is in februari en al eens gewonnen door Séverine Dissard samen met haar Nederlandse partner Gert-Jan Paulissen. Het zomerfestival begint dit jaar op 1 juli. Vanaf dat moment dienen zich diverse wedstrijdvormen aan. De slotdag is op 12 juli. Houd vooral de speciale Baskische dag van 4 juli in de gaten. Neem daarom een rood shirt of overhemd met een witte broek mee.
Het festival is vooral populair door de aanvangstijden achter in de middag, die het mogelijk maken naar het strand te gaan. Na een lekker lange lunch op een van de charmante terrassen ga je een fijn potje kaarten. Rondom Biarritz zijn maar liefst 5 golfbanen op enkele kilometers afstand voor een parcours ’s morgens. En het prachtige achterland met de Pyreneeën aan de horizon en de Baskische dorpjes op een steenworp afstand is bepaald aanlokkelijk.
Er komen elk jaar sterke Italianen, Spanjaarden en vooral Franse internationals, maar ook veel Nederlanders. Het toernooi is gratis voor junioren en het prijzengeld is opgetrokken. Decennia bestierde Hervé Pacault ‘zijn’Biarritz. Er is nu voor het eerst een organisatorische wisseling van de wacht, maar het enthousiasme voor het houden van een waar bridgefeest houdt onverminderd aan.
Het vliegveld van Biarritz is bereikbaar met een overstap in Parijs. Andere mogelijkheden zijn Amsterdam – Bordeaux (2u) of Amsterdam – Bilbao (1,5u) en een auto huren (te combineren met een bezoek aan het prachtige Guggenheim Museum of tapas scoren in San Sebastian). AirFranceKLM is supporter van het festival en biedt reducties op vliegtickets. Het programma van dit jaar: 1 juli – 3 juli, gemende paren en damesparen; 4 juli, Basken, een ludieke variant met verrassende prijzen; 5 juli – 7 juli, viertallen op basis van Patton telling; 8 juli – 10 juli, open paren; 11 juli – 12 juli; butler. Check vooral www.festival-bridge-biarritz.com.