Magie Tichà, een geraffineerde tante

Utrecht, 13 januari 2014. Juist op het moment dat Bridge Magazine IMP 2013 in beeld brengt als het Jaar van de Bridgevrouw leverde Magie Tichà een topprestatie door als eerste vrouw in de geschiedenis van het Nederlandse bridge zich te plaatsen voor de finale van de Meesterklasse viertallen. Dat gebeurde dit weekend. En mocht zij over twee weken de eindstrijd winnen dan schaart zij zich in het gezelschap van Wil van Heusden die in het seizoen 1968/69 met Culemborg de landstitel veroverde. Daarvoor en daarna is die prestatie door geen enkele vrouw geëvenaard. Voor alle duidelijkheid, de play-offs in de Meesterklasse (halve finale en finale) bestaan sinds halverwege de jaren tachtig.

Nu een spel uit de halve finale tussen ’t Onstein 3 en het Witte Huis 2 waarin Magie Tichà en haar partner Richard Ritmeijer de leider, de getalenteerde Joris van Lankveld, op geraffineerde wijze om de tuin wisten te leiden. Het betreft spel 12 van ronde 1 van afgelopen zaterdag.

Het is in het moderne bridge niet ongebruikelijk je leven te wagen om het de tegenstanders moeilijk te maken. Dat verklaart oosts suïcadele sprong naar 2H. Dat bod kan zes down. Gezien de kwetsbaarheid vond zuid zijn hand echter niet aanmerking komen voor een strafpas.
West trapte af met HH voor het aas. Van Lankveld speelde klaveren naar het aas, incasseerde ook KH en speelde klaveren door voor west, die harten terugspeelde. Oost nam de vrouw en switchte naar SV, gedoken door de leider. De volgende schoppen was voor het aas, waarna Van Lankveld HB meenam. Hierop ontdeed Magie Tichà zich van SH!
Op dit moment had de leider nog vier ruitenslagen nodig voor zijn contract. Hij speelde ruiten naar het aas en ruiten van tafel. Oost bekende met de boer. De leider won de heer en speelde ruiten naar de… negen voor de tien. Hierna kregen OW nog een schoppen- en twee klaverenslagen: 3SA -2.

Met haar SH verleidde Magie Tichà Joris van Lankveld te denken dat de westhand er als volgt uitzag: #s H 7 3  #h H 2  #d 10 7 6 3  #c V B 6 4. Niet dus.