Leads 2023-2 Probleem 4

Z/NZ

West

Noord

Oost

Zuid

1SA
pas
2club icon
pas
2heart icon
pas
3SA
a.p.
U bent west en hebt:

spade icon 9 8 6 5 4 heart icon H B 10 6 diamond icon 9 6 3 club icon A

Naam Antwoord Commentaar
Jaap Hazewinkel spade icon 4 Ik start meestal van een vijfkaart tegen 3SA, zeker als ik aankomers heb in de zijkleuren.
Ronald Lokers spade icon 4 Ik start mijn lengte. Ik lijk een aantal aankomers te hebben dus mogelijk krijg ik die op tijd ontwikkeld.
Jan Wolthuis spade icon 5 4de of 5de van boven. Je hebt klv A en je zit tegen in harten. Hopelijk kun je de schoppen op tijd ontwikkelen.
Anton spade icon 6
koos woudstra spade icon 6 Ik lijk 3 aankomers te hebben om de schoppenkleur te ontwikkelen.
Boschans spade icon 8 met zoveel potentiële entrees probeer ik een of meer schoppenslagen te ontwikkelen
Léon Bijnsdorp spade icon 8 Met aankomers in harten én klaveren lijkt me dit de meest kansrijke start
Peter Jansen spade icon 8 De vraag is actief of passief starten en ik kies hier passief voor de 2e van een slechte kleur. Actief met harten 6 is mij te link en als de leider klaveren gaat spelen is mijn entree voor de harten ook snel weg.
Rinus de Louw spade icon 8 2e van lange kleur, harten uit is me te dol
De Zwarte Vogel spade icon 9
Jos van Gerwen spade icon 9 Je wilt niet naar de harten spelen. Schoppen kan wat opleveren en er is nog een aankomer
paul wauters spade icon 9 Maak ik niets aan stuk, laat de tegenstander het maar uitzoeken
Onno Janssens club icon A Het is een kwestie van wegstrepen. Schoppen komt niet in aanmerking omdat p er kort in is en je er een evt honneur van uitsnijdt. Harten komt zeker niet in aanmerking. Azen zijn geboren om heren te vangen en een secce aas zal dat niet doen, dus ruiten blijft over!
Raoul club icon A Kijkaas, maat lijkt klaverenlengte en de punten te hebben. Zicht op dummy geeft mogelijk aanwijzing op beste naspel
Tom Wauters club icon A Hart valt gezien de bieding onmiddellijk af, daarmee wil je achter de leider blijven zitten. Schoppen lijkt aantrekkelijk, maar er zal veel nodig zijn om je lengte vrij te krijgen, er zit namelijk een 4-kaart (met vermoedelijk wat plaatjes) in Noord. Blijven de mineurs nog over : geen uitkomst-dbl van partner op het Stayman bod, en single-A is ook niet ideaal… ruiten kan echter aan de passieve kant zijn. Ik start met klaver-aas, want partner kan mij dan ook mogelijk een (nuttig) signaal geven voor het vervolg-spel (je weet maar nooit dat partner harten-Aas heeft)…
Harry Dabekaussen heart icon 6
Jacques Veenstra heart icon 6 partner heeft 4-7 pnt Harten A bij p is in de roos en met harten V heb je al 4 slagen. Zonder hartenstart en met een aankomer in een andere kleur zal het voor partner moeilijk in te schatten zijn welke kleur hij moet aanvallen.
Leo Huvers heart icon 6 Op de sch zal ie niet down gaan vanuit mijn lengte. Klaver aas komt zeker niet in aanmerking. De leider heeft 4 harten. Als daar ha V en Aas bij zit, moet mijn partner 2x aankomen, de eerste keer ha V gelegd hebben en niet inmiddels de benodigde slagen ontwikkeld hebben. Met bame dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk. Partner moet naast een aankomer in een andere kleur maar ha V of A hebben. Iets anders dat werkt lijkt me ver weg.
Patrick Finaut heart icon 6
Sjoerd van der Schuit heart icon 6 Partner heeft 5-7 pt is kort in ♠. Met lengte ♣ en wat honneurs daarin had ik wel dbl verwacht. Dus ♥ of ♦. Wat kan partner hebben om het down te krijgen? ♥AV of ♥Axx en ♥Vx in dummy? In ♦ moet het al wel HVBxx zijn. Kans op iets moois in harten lijkt me toch groter.
jurriaan heart icon B hoogste van een (interne) serie. lage kleuren liggen niet voor de hand. Wellicht is na entree met klaver Aas de harten iets waard.
Bas de Jong diamond icon 3 De leider heeft een 4-kaart harten, de dummy een 4-kaart schoppen. Ruiten lijkt de kleur om slagen in te ontwikkelen en geeft naar alle waarschijnlijkheid het minste weg.
Han Hoogeveen diamond icon 3 De keus gaat tussen actieve hartenstart en passieve ruitenstart. Ik durf de hartenstart niet aan, dus maar ruiten. We starten 1-3-5, dus ruitendrie.
Ton de vries diamond icon 3 Partner maximaal 2 schoppen en op 2K geen doublet gegeven. Hoop op 2254 en start ruiten voor partner
Gerbrand Hop diamond icon 6 Ik heb er weinig vertrouwen in dat dit down gaat…
Joop Belderok diamond icon 6 Schoppen lijkt vragen om problèmes, harten naar de leader toe doe ik niet. Als partner iets in ruiten heeft, kan ik die kleur nog 1 of 2 keer inspelen als ik met klaveren en/of harten aan slag kom. Klaveren uit oogt niet geweldig, kans is groot dat ik leader help ipv partner.
Kees-Jan diamond icon 6 Schoppenstart heeft niet veel zin met deze magere vijfkaart en een vierkaart in mijn nek. Aanvallend starten met harten geeft te vaak een slag weg. Wie weet heeft partner wat aan mijn ruitenstart en zo niet, dan geeft het hopelijk geen slag weg.
Marcelo diamond icon 6 Wat een vreselijk probleem. Schoppen valt af. Als parten harten V of A heeft, dan is dat niet genoeg om deze kleur op te rollen. Omdat partner maximaal 7 punten heeft speel ik hem op goede ruitens achter hopelijk een plaatje in dummy. Bijvoorbeeld HB10x achter de V of HV10x achter de B.
Paul Hoevenaars diamond icon 6 Harten kan goed zijn als maat een van de tophonneurs heeft, maar anders geeft het een slag (of een tempo) weg. Klaver A is geen serieuze optie. Blijven over schoppen en ruiten. In schoppen hebben de leider en maat er waarschijnlijk allebei twee, of maat 1 en de leider 3. Daar zie ik weinig toekomst in en die kleur starten kan zelfs een slag kosten of een probleem voor de leider oplossen. Blijft over ruiten. Daar kan maat er 4 of 5 van hebben (maar hoeft niet natuurlijk) en/of wat geschikte plaatjes. Zal in ieder geval het minst vaak een slag kosten. Systematisch start ik de tweede.
Pieter-Bas de Bruijn diamond icon 6 Zuid heeft een 4-kaart ♠ en partner heeft er maximaal 2, Noord heeft 4 of 5 ♥. Met ♣ aas vang ik liever een hoge kaart dus start ik ♦.
Remko Rankenberg diamond icon 6 Harten heeft rechts, daar blijf ik van af. Ga ik voor partner of eigen vijfkaart? Ik verwacht weinig steun van partner in schoppen en veel klaveren links en rechts. Dan maar ruiten.
Theo den Haan diamond icon 6
jan Talmon diamond icon 6 MUD. wij moeten het initiatief houden houden, dus een agressieve start. De kleuren zitten niet fijn voor de leider. Klaver Aas start helpt haar.
Maurits van der Vlugt diamond icon 9 Niet blij, maar blijft over alle andere starts te hebben weggestreept. Maat heeft 2K niet gedubbeld, H is in de leider’s 4+ kaart, en in S is geen toekomst met 4 in dummy – maat heeft altijd Vx als ik die start.