Junioren en meisjes in halve finale WK

Vandaag zijn zowel de Nederlandse junioren (U26) als de meisjes (U26W) doorgedrongen tot de halve finales van het WK Jeugd in Veldhoven. In de kwartfinale maakten de junioren gehakt van Griekenland, dat al na drie van de vier te spelen zittingen van 14 spellen opgaf omdat het verschil inmiddels was opgelopen tot een onoverbrugbaar aantal van 107 imps (145-38). De meisjes kenden in hun kwartfinale tegen Italië een kickstart met een eerste zitting van 42-8, maar in de tweede zitting kwam de klad erin en was het verschil nog 11 imps. De meisjes rechtten de ruggen in de laatste twee zittingen en wonnen ze glansrijk met 44-29 resp. 41-6, waardoor het toch nog een ruime overwinning werd: 149-88.

Bij de junioren was het spel vandaag uitstekend en als je lekker speelt zit het vaak ook nog mee. In zitting drie hadden ze net tweemaal 12 imps gescoord door een verkeerd Grieks slem (6spade icon was dicht, 6heart icon kansloos) en een foutief afspel van de Griekse tegenstander in 4heart icon, toen het volgende spel verscheen:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon A B 2

heart icon H V B 4

diamond icon H V T 7

club icon H 9

spade icon 8 3

heart icon A 10 9 7 6 5 3 2

diamond icon 8 3

club icon 3

spade icon H V 9 7 6 5

heart icon

diamond icon A 9 6

club icon V B 6 5

spade icon 10 4

heart icon 8

diamond icon B 5 4 2

club icon A 10 8 7 4 2

In de open kamer was de bieding als volgt (NZ Tim van de Paverd/Oscar Nijssen):

West
Skordas

Noord
Tim

Oost
Kritsalis

Zuid
Oscar

4heart icon
4spade icon
pas
4SA
pas
6heart icon*
pas
6spade icon
a.p.
* even aantal keycards met renonce harten

Oscar kwam uit met club iconA en gaf Tim een introever in die kleur voor een down. De wetenschap dat de leider een renonce harten heeft hielp wel, maar je moet het toch maar even doen. Pech voor de Grieken, want het slem was uitstekend. In ieder geval beter dan het slem aan de andere tafel (OW Pim Dupont – Youp Caris):

West
Youp

Noord
Kapiris

Oost
Pim

Zuid
Soumplis

3heart icon
3spade icon
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4heart icon
pas
5diamond icon
pas
6SA
a.p.

Voorzichtig opende de Griekse noord 3heart icon, uit angst voor de kwetsbaarheid. Pim volgde 3spade icon en via wat cuebiedingen besloot Youp de bieding met 6SA, omdat hij club iconH wilde beschermen gezien de afwezigheid van een cue in die kleur bij Pim. Twee azen weg, maar die moet je dan nog wel even maken als verdediging. Noord startte ruiten die Youp liet lopen naar zijn (west)hand: vier ruitenslagen lagen daarmee vast. Hij speelde nu heart iconH, die noord meteen nam en dat was goed, want als hij een rondje gedoken had om maats signaal af te wachten op de tweede harten had hij hem niet meer teruggezien, want dan schakelt Youp over op klaveren. Onwetend dat Youp 6SA had geboden terwijl hij vier keycards miste, speelde Kapiris nogmaals ruiten en Youp claimde twaalf slagen: 14 imps voor Nederland.

Ook de meisjes waren in de winning mood: de Nederlandse nuchterheid won het van het Italiaanse temperament.

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon 10 9 8

heart icon

diamond icon V 10 9 6 5 4

club icon 8 7 5 4

spade icon V B

heart icon A V 10 7 5

diamond icon A H B

club icon H 6 3

spade icon A H 4 2

heart icon H 4 3 2

diamond icon 7

club icon A V B 9

spade icon 7 6 5 3

heart icon B 9 8 6

diamond icon 8 3 2

club icon 10 2

Het bieden in de open kamer was gegaan (OW Mette Lejeune – Malou Sprinkhuizen):

West
Malou

Noord
V. Dalpozzo

Oost
Mette

Zuid
F. Dalpozzo

1club icon
pas
pas
dbl
pas
1heart icon
pas
2club icon
pas
2heart icon
pas
4heart icon
dbl
a.p.

Mette opende 1club icon en wachtte de twee biedrondjes daarop rustig af met haar fraaie zeventienpunter, om in de volgende ronde toe te slaan. Malou, die ook rustig afwachtte en nooit in de bieding kwam met haar tweepunter, startte ruiten en de leider ging uiteindelijk drie down voor -800. Aan de andere tafel een soortgelijk verhaal; daar sloegen de zussen Sarah en Lotte de Wijs toe.

West
E. Dalpozzo

Noord
L. de Wijs

Oost
Capobianco

Zuid
S. de Wijs

1club icon
pas
1diamond icon
dbl
rdbl
1heart icon
2club icon
2heart icon
2SA
pas
3club icon
pas
5club icon
pas
pas
dbl
a.p.

Eleonora Dalpozzo, een van de drie zussen die voor Italië spelen, bood wél 1diamond icon op 1club icon. Lotte als noord bood rustig 2heart icon op 1heart icon van Sarah en de Italiaanse Capobianco bood 2SA. Dalpozzo corrigeerde naar 3club icon maar Capobianco was niet te houden en bood 5club icon. Lotte doubleerde en 5club icon ging eveneens drie down voor +800. Met de 17 imps van dit spel zetten de Nederlandse meisjes een grote stap richting de winst.

Morgen de halve finales, weer 4×14 spellen. De junioren spelen tegen Israël en de meisjes tegen Frankrijk. Maandag volgt voor beide teams hetzij de finale, hetzij de troostfinale om brons. Op BBO zullen de wedstrijden met een kwartier vertraging worden uitgezonden.