Het Interbridgetoernooi

De kledingkeuze voor het Interbridge viertallentoernooi is snel gemaakt. Korte broek, T-shirt en zonnebril liggen een dag van tevoren al klaar, want je weet dat het warm wordt. Het toernooi trekt veel topspelers naar Arnhem en met zeven rondjes van zeven spellen ben je hele dag aangenaam onder de pannen.

De eerste veertien tafels spelen met gedupliceerde spellen en na elke ronde volgt de indeling gebaseerd op de actuele stand. De tien minuten die het kost die stand te maken valt goed te verteren, want diamond icon7 als laatste slag levert een gratis biertje op.

Wij oefenden op de eerste ronde na met schudden en dat betekent dat de kleine kaartjes in de volgende diagrammen niet correct zijn. Het ging stroef en de wind stond tegen:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon H B

heart icon A 9 8 6 5

diamond icon B 8

club icon A V B 9

spade icon V 6 3

heart icon 7

diamond icon A 6 4 3 2

club icon 10 5 4 3

spade icon 8 5 4

heart icon V B 4 3

diamond icon 7 5

club icon 8 7 6 2

spade icon A 10 9 7 2

heart icon H 10 2

diamond icon H V 10 9

club icon H

Zuid opent 1spade icon en ik volg met 2heart icon. Noord en oost steunen hun partner en met schouderophalen gaat zuid door met 3spade icon. Met club iconH in de knip en spade iconH achter het aas is mijn hand best goed. Wat fatsoenlijke troeven aan de overkant en we hebben er zo tien. Ik bied daarom 4heart icon.

Noord kijkt daar even naar en haalt ook de schouders op en biedt nog 4spade icon. Na twee passen ben ik weer en geloof er niks van. Doublet! “Dat zat erin”, hoor ik nog en moet beslissen waarmee ik uit kom.

diamond iconB heeft spoken als V10 in de dummy de heer bij oost en het aas bij de leider. Troef gaat sowieso niet en als ik dan toch van een aas moet starten, maar de kleur die we beiden geboden hebben.

Na heart iconA besluit ik ruiten te switchen, weer een afsignaal van de overkant en zuid neemt met de heer in de hand. Een kleine schoppen volgt en ik spring erin, maar na club iconA is de koek op en schrijven NZ 790.

De verdediging was niet optimaal, maar 4spade icon is dicht. De leider moet beseffen dat een hartenruff de tiende slag is en moet daarom niet meteen op de troeven af. Spectaculair is eerst club iconH in slag twee en nadat je de volgende klaveren troeft heart iconH na.

Zou hij een kleine harten spelen dan neemt oost de slag en kan zuid met klaveren forceren. Als west aan slag komt met spade iconH volgt dan een volgend rondje klaveren en zuid is troefkort. Na heart iconH voor het aas kan west wel klaveren spelen, maar dan wordt club icon10 hoog in de dummy en heeft de leider geen problemen meer.

De passieve variant is wel veel lastiger voor zuid, dan het plompverloren azen cashen wat ik nu deed. Een down of contract is natuurlijk een enorm verschil met de 170 die het nevenpaar meebracht.

Van de anderhalve lichtpuntjes de hele dag was deze het leukst:

Z/-

W

N

O

Z

spade icon 8

heart icon A V 5 2

diamond icon H 10 9 4

club icon A H 9 3

spade icon B 9 5 3

heart icon 9 7 6

diamond icon A V 5

club icon B 10 2

spade icon V 7 6 4 2

heart icon

diamond icon 8 7 2

club icon 8 7 6 5 4

spade icon A H 10

heart icon H B 10 8 4 3

diamond icon B 6 3

club icon V

Geon begint met 1heart icon en west doubleert. Niet ieders keus. Aan de andere kant volgde west met 1SA en had nog wat bange momenten toen partner transfereerde naar schoppen. Gelukkig bood zuid 3heart icon en was hij uit de brand.

Na het doublet van west bied ik 2diamond icon en toon een opbouwende hand, mijn glas is driekwart vol, met drie troeven. Oost biedt zijn schoppens en zuid, rekenend op korte schoppen aan de overkant, springt naar 4heart icon.

West begint met schoppen en zuid wint de slag met spade icon10. Ruiten naar de vrouw lukt en heart icon9 loopt naar de vrouw. West speelt nu club iconA en gaat van slag met heart iconA en harten.

De leider haalt de laatste troef en casht de hoge schoppen. West kan een klaveren en een ruiten opruimen en op de volgende harten nog een klaveren. De laatste troef wordt haar echter fataal en met diamond iconA -klein en club iconB in de dummy gooit ze club iconH af. Tafel 23 zaten we hè.

Niet dat ruiten had geholpen. Geon gooit nu de kleine ruiten weg en claimt de laatste twee slagen met club iconB en diamond iconA. We winnen 7 impen en zijn dolblij.   
                                   
De Zeerob wint. Ze verliezen in de laatste ronde wel dik van het team onder leiding van Dennis Stuurman en eindigen precies gelijk. De regels schrijven voor dat eerst gekeken wordt naar de weerstandspunten en daar hebben de Groningers er een paar meer van.

De komende week ben ik in Straatsburg bij de Europese kampioenschappen. Het kan zijn, ondanks de TGV, dat de volgende rubriek iets later komt.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.