Het 41e EGBC-Zeerob VT-toernooi

Het EGBC-toernooi kent een roemruchte historie. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1981 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van EGBC en zeker in de beginperiode was het toen nog 2-daagse toernooi zeer sterk bezet en kende het vele illustere winnaars, waaronder een handvol (latere) wereldkampioenen. Op de website van het toernooi (www.egbc-toernooi.nl) staan meerdere wedstrijdverslagen uit de begintijd.

Een van de grote uitdagingen van het toernooi was het goed doorkomen van de zaterdagnacht – die vaak een uurtje korter was in verband met het ingaan van de zomertijd – in de gezellige binnenstad van Groningen. Dat dat niet iedereen lukte bleek steevast op zondagmorgen. Er waren altijd meerdere brak uitziende laatkomers; veel deelnemers droegen ongeacht de weersomstandigheden de gehele zondag een zonnebril; onze legendarische wedstrijdleider Harry Verkade moest in de 1e ronde wel eens paar spelletjes meespelen en soms verscheen een deelnemer wat gehavend aan de start omdat de nachtelijke fietstocht naar huis onverwachte obstakels had bevat.

Het toernooi heeft de tand des tijds niet zonder kleerscheuren doorstaan. Na verloop van tijd veranderde de formule noodgedwongen van 2-daags naar 1-daags en ging de toernooidatum van maart naar september. De belangstelling voor toernooibridge liep sowieso terug en corona dreigde de nekslag te worden. We zijn in 2022 toch weer begonnen, met een klein deelnemersveld, maar rekenen erop dat we in 2023 flink wat meer teams mogen verwelkomen. We streven ernaar om het gehele inschrijfgeld uit te keren als prijzengeld en bij voldoende deelname zijn er ook geldprijzen voor teams die in de hoofdklasse of lager uitkomen. Het toernooi is een ideale gelegenheid om nog even serieus te oefenen voor het begin van de bonds- en districtscompetities en Groningen is nog steeds een supergezellige stad. De 1-daagse formule heeft natuurlijk als voordeel dat je na afloop (bridgetechnisch) ongestraft kunt doorzakken.

Een artikel over bridge is niet compleet zonder een spelletje en dit was wellicht het spectaculairste spel van de 40e editie:

Het is slem in de hoge kleuren voor NZ, en dankzij het gunstige zitsel zelfs 7spade icon als noord leider is! Niet alle slems die in praktijk gehaald kunnen worden zijn ook goede slems. Als spade iconH goed zit, moet je nog steeds de harten voor maar één verliezer spelen, in totaal een kans van ruim onder de 50%. De kans dat de hoge kleuren zich gedragen wordt natuurlijk wel een stuk groter nu west heeft geopend, dus ik vind wel dat het slem geboden moet worden, waarbij 6spade icon een beter contract lijkt dan 6heart icon. Dankzij woest tussenbieden van de tegenstanders boden de regerende NL-kampioenen bij de senioren, Bert (Paping) – Rens (Paternotte) vlot naar slem:

West
Ivar Beijl

Noord
Rens

Oost
Engbert Krist

Zuid
Bert

2SA*
pas
5club icon
6club icon**
pas
6spade icon
7club icon
pas***
pas
dbl
a.p.

* zwak, 5+ – 5+ laag
** zeer sterk, bied je beste hoge kleur
*** forcing, veel 1e controles, het kan nog groot slem zijn

Het afspel van Bert werd niet op de proef gesteld, omdat Ivar 6spade icon wel gemaakt zag met alle plaatjes goed. -1100 kan inderdaad uit tegen kwetsbaar klein slem, als dat tenminste gehaald wordt. Slechts vier van de tien NZ-paren boden slem, slechts één leider haalde twaalf slagen, maar die zat niet in slem.

Stel je bent als noord leider in 6spade icon en je krijgt een club icon-start, in de hand getroefd. Wat is nu het beste speelplan? Het lijkt aantrekkelijk om eerst diamond iconAHV te cashen, daar twee kleine hartens op weg te gooien, en vervolgens heart iconA en harten getroefd te spelen. Helaas, heart iconA wordt al afgetroefd en je kunt het contract niet meer maken. Plan B: Je incasseert diamond iconA, troeft in slag drie een hoge ruiten in dummy en speelt spade iconB voor, spade iconH, spade iconA. Op spade iconV zie je dat de troeven niet rond hebben gezeten. Wat nu? Als je nog een hoge ruiten introeft in dummy en dan de hartensnit neemt, komt het dak naar beneden en eindig je met negen of tien slagen. Alleen met glazen kaarten kun je het nu nog halen: je moet met je laatste troef oversteken naar dummy en heart icon8 laten doorlopen! Of west nu inlegt of niet, maakt niet meer uit. Je kunt nog een keer terug naar dummy met een ingetroefde ruiten en de dubbele snit herhalen voor alle slagen! Ook 6heart icon is alleen te maken als je de dubbele snit in troef neemt. Komt allen naar Groningen op 9 september a.s.!