Heel Veldhoven uit Vanderbilt

Dallas, 26 maart 2014. Slecht nieuws voor Nederland op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen: heel het team dat in 2011 te Veldhoven Nederland wereldkampioen maakte, is in de eerste ronde van de Vanderbilt uitgeschakeld. Team Verhees met Van Prooijen-Verhees, Brink-Drijver en de Amerikanen Bathurst-Zagorin verloor met 113–115 van het Chinese team Wang. Team Berg met Muller-De Wijs, Bakkeren-Bertens en de Amerikanen Berg-Lair verloor met 82–85 van het eveneens Chinese team Liu. Ook een team met de Nederlandse damesinternationals Michielsen-Wortel ligt eruit.

Van de teams met Nederlanders heeft alleen team Hollman met de jonge kernploegleden Van den Bos-Van Lankveld en Ritmeijer-Tichá de eerste ronde van de Vanderbilt overleefd. Zij wonnen met 129–55 van het Poolse teams Martens, dat na driekwart van de wedstrijd opgaf.

Een spel uit deze laatste wedstrijd Hollman–Martens met commentaar en analyse van Joris van Lankveld (foto):

“West komt uit met ruiten boer, vrouw, heer en aas. Ik speel schoppen heer uit mijn hand, waar rechts de vrouw onder valt. Ik vervolg met schoppen boer, klein, klein, rechts ruiten 7 weg (afsignaal in ruiten). Nu drie keer klaveren, die zitten 2-2 en op derde klaveren gooien beide spelers een ruiten weg. Als ik nu de vierde klaveren speel, troeft links in en kan hij schoppen aas spelen en ruiten na, dus dat helpt niet. Ik speel harten op, waarop rechts de 10 inlegt. Wat nu? Mijn gevoel zegt dat dit van KJ10 is, maar dan laat hij het contract halen door in te leggen en zichzelf in te gooien (als ik duik), dus als hij het goed doet, speelt hij alleen de 10 van 10xx of J10x. Verder had rechts met een 6-4 of 5-5 kunnen bieden, dus dat maakt de kans op KJ10 nog kleiner. Gezien de stand leek het me beter geen 13 imps weg te geven door op de ingooi te spelen en down te gaan met harten heer goed, want de andere tafel zal 4 wel down spelen als rechts inderdaad KJ10 heeft. Uiteindelijk speel ik harten aas en harten na voor één down, want rechts had KJ102 en links 86.

Aan de andere tafel doubleert Richard als oost na (1)-pas-(2) en daarna komen NZ alsnog in 4. Na ruitenstart denkt de leider slim te zijn door in slag twee schoppen 10 te spelen. Toen was het zelfs twee down.

Na de derde set stonden we 74 voor en gaven de Polen op. Overigens waren het bijzonder aardige, beleefde en sportieve spelers. Ik heb niet eerder tegen zo’n ‘fijn’ team gespeeld.”

En uit dezelfde wedstrijd een spel waarin Magie Tichá als zuid haar kans greep in een zeer complex spel. Commentaar en analyse van haar partner Richard Ritmeijer:

Magie Tichá (Elisabeth van Ettinger)“De start is harten 9. Je moet erg veel doen op dit spel. Harten ontwikkelen, troeftrekken, controle houden en vooral de communicatie tussen beide handen bewaren. De start neemt Magie met harten aas. Op dit moment harten proberen te ontwikkelen helpt niet, omdat je dan problemen krijgt in de communicatie; eerst moet enig voorwerk worden verricht. Ze vervolgt daarom met klaveren boer. Oost dekt niet, west neemt het aas en moet nu ruiten spelen om het down te krijgen. West speelt echter harten. Nu grijpt Magie haar kans: ze doet de 7, gedekt door oost met de vrouw en getroefd. Magie speelt nu klaveren vrouw, zodat de veilige hand aan slag komt die geen ruiten kan naspelen. Oost speelt harten. West mag troeven, Magie gooit een ruiten af. Nu komt west ruiten na, voor het aas, twee keer schoppen en claim, omdat de hartens hoog zijn, troeven getrokken en vooral omdat ze nu communicatie heeft naar dummy door de klaveren. Erg knap gespeeld en een fraaie 11 imps, want de andere kant speelde 2 en maakte dat precies.”