Goud voor Giesbers-Van Ipenburg

Utrecht, 5 februari 2018. Machteld Giesbers & Janine van Ipenburg hebben het Nederlands kampioenschap vrouwenparen gewonnen met een score van 57,91%. Tweede waren Jet Pasman & Anneke Simons (56,56%), derde Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers (55,36%). In de Bondsklasse B wonnen Jolande Bosch en Hedwig van Glabbeek (59,11%). Het kampioenschap werd afgelopen weekend gespeeld in het Nationaal Denksportcentrum te Utrecht over 85 spellen: zaterdag negenmaal vijf, zondag tienmaal vier. Dat je niet tegen iedereen evenveel spellen speelt wekte bij sommigen verbazing. Echter, met twintig deelneemsters is 19 x 4 = 76 spellen wat weinig, 19 x 5 = 95 wat veel; vandaar de keuze van de Weko voor deze opzet.

Aan de top was het tot het einde toe spannend; lang leken Pasman-Simons op weg naar hun zoveelste overwinning. In die context speelde het volgende spectaculaire spel aan de allerlaatste tafel:

Zoals we zien kunnen NZ 6 maken, en als OW niet snel hun ♠A oprapen zelfs zeven. Het wordt lastig als op 1 van zuid west 3♠ volgt. Nog lastiger wordt het als oost 3♣ opent op een zeskaart, wat in de top tegenwoordig gemeengoed is (deze oostkaart is wel een maximum ervoor). Slechts drie van de tien NZ-paren weten slem te bereiken en tweemaal wordt dat uitgenomen met 6♠, onder meer tegen Bruijnsteen-Dekkers voor toch nog 83%. De bulk van het veld mag 4 of 5 spelen, onder anderen Pasman-Simons voor 710 en 61%. Het mooiste resultaat op het spel is echter voor de winnaressen, die als OW wegkomen met 4♠ gedoubleerd twee down voor 94%. Aan de enige andere tafel met dit resultaat gaat de bieding als boven.

Slem bereiken wordt wat makkelijker als NZ de moderne conventie Brink/Pazur spelen, waarbij 4♣ (ongeacht of de tegenpartij die kleur heeft geboden) minstens een milde slempoging in partners hoge kleur toont (zie ook ons artikel van 28 januari, tweede spel). Zonder een dergelijk hulpmiddel kun je hooguit zeggen dat NZ niet heel optimistisch hebben geboden, maar hun ook niet veel verwijten. ‘Bridge is zestig procent bieden’, zei Benito Garozzo lang geleden al. Tegenwoordig vinden we die schatting nog aan de lage kant.