Fantoni weer aan tafel

Barcelona (Spanje), 6 februari 2018. Fulvio Fantoni, de helft van het omstreden bridgepaar ‘Fantunes’ samen met Claudio Nunes, speelt weer. Afgelopen weekend deed hij mee aan het internationale open kampioenschap van Barcelona. Zijn partner daarin was Miquel Trapé, voorzitter van de Catalaanse bridgebond en organisator van het evenement (ze eindigden als zevende). Dat meldt de bridgewebsite Neapolitan Club.

Fantoni en Nunes zijn omstreden omdat zij in 2015 werden beschuldigd van vals spel (zie ons artikel van 14 september 2015). Daarvoor zijn zij inmiddels veroordeeld door de Italiaanse bridgebond FIGB en het Italiaans Olympisch Comité. Ook de American Contract Bridge League (ACBL) heeft hen veroordeeld en geroyeerd. Ten slotte heeft de European Bridge League (EBL) hen voor valsspelen veroordeeld, maar tot verbazing van velen in de bridgewereld heeft onlangs het Court of Arbitration for Sport (CAS) in Lausanne, Zwitserland, die veroordeling ongedaan gemaakt (zie ons artikel van 11 januari). Fantoni en Nunes hebben dus een status van geschorst of geroyeerd door de een, vrij om te spelen volgens de ander.

Niet iedereen in de bridgewereld laat het bij ‘verbazing’. Gonzalo Goded, Spaans topspeler en de man achter de website BridgeGod, heeft een brief van de EBL de dato 3 februari 2018 aan de voorzitters van de aangesloten bridgebonden gepubliceerd. Daarin verzoekt de EBL hun de schorsing van Fantoni en Nunes door de FIGB te respecteren en over te nemen. Daarop heeft Trapé Goded geantwoord dat hij dat verzoek naast zich neerlegt, wijzend op de uitspraak van het CAS. Vervolgens heeft Barry Rigal, president van de International Bridge Press Association (IBPA), de EBL gevraagd om opheldering. In antwoord daarop stelt EBL-president Yves Aubry dat de schorsing door de FIGB bindend is voor de EBL en voor al zijn aangesloten bridgebonden. Voor wie dat schendt, zwaait er wat, aldus Aubry.

Zie ook de door Goded begonnen discussie op Bridge Winners.