Giorgio Duboin in opspraak

Palm Beach Gardens, Florida (USA), 6 november 2020. De bekende Italiaanse topbridger Giorgio Duboin is in opspraak geraakt. In een lang artikel getiteld ‘The Hand Records Speak: Giorgio Duboin’ presenteert de redactie van het bridgeforum Bridge Winners de resultaten van een Report on Giorgio Duboin, een studie van 708 spellen gespeeld door Duboin in mei en juni 2020. Het onderzoek is uitgevoerd door hoofdonderzoekers Sjoert Brink, Michał Nowosadzki (!) en Steve Weinstein. De conclusie in het rapport luidt dat Duboin zich schuldig heeft gemaakt aan valsspelen door self-kibitzing:

For all the above reasons, we conclude that Mr. Duboin obtained and used UI [unauthorized information] in matches he played on BBO in May and June, 2020, that allowed kibitzers.

Rapport en Bridge Winners openen als voorbeeld met deze twee situaties:

In beide gevallen ben je gever en kwetsbaar tegen niet om imps. Wat doe je?

Op de eerste hand opent Duboin 3. Dat wordt uitgepast, hij treft op tafel een singleton harten, die zitten bij de tegenpartij 5‑0 en hij gaat voor –100, waar dat wel –500 had kunnen zijn.

Op de tweede hand opent Duboin een Multi 2. Het bieden gaat verder:

Op tafel komt nu een renonce harten, weer zitten ze vijf tegen, ditmaal is Duboin gedoubleerd en hij gaat vier down voor –1100. Dat levert hem echter nog 7 imps op als aan de andere tafel een 3-opening voor –1400 gaat.

Beide spellen werden gespeeld op Bridge Base Online. In het eerste geval waren tijdens het spelen geen toeschouwers toegestaan en in het tweede geval wel.