Gavin Wolpert

Gavin Wolpert (Toronto 1984) is een Canadees-Amerikaanse, professionele bridgespeler. Hij komt uit een bridgefamilie, zijn moeder is bridgedocent, ‘dus’ leerde hij het spel al op 7 jarige leeftijd. Gavin is getrouwd met Jenny Wolpert, Ryman met haar meisjesnaam. Jenny komt uit Zweden en is ook professioneel bridger. Ze hebben drie kinderen. Gavin geeft fulltime bridgeles. Wil je ook een gratis lesje van hem? Lees dan mee met spel 3 (van 5) die Gavin speelde:

Je zit in de eerste hand niet kwetsbaar tegen wel en je speelt ‘board-a-match’ op IntoBridge. Dat betekent dat het niet uitmaakt hoeveel punten je haalt, zolang het er maar meer zijn dan de tegenstander met wie je vergeleken wordt. Ondanks dat het wel jeukt (!), besluit je deze negenpunter te verpassen.

Achter je wordt 1spade icon geopend en partner volgt 2club icon. Als rechts past, ben jij aan de beurt. Gavin besluit 2diamond icon te bieden en tot zijn verbazing vindt iedereen dat prima.

West komt tegen 2diamond icon uit met heart icon7 (1e, 3e, 5e) en heart iconB maakt de eerste slag. Oost gooit heart icon2 bij (hoog-laag even), dus Gavin concludeert dat west een vierkaart harten heeft. Omdat hij met 1spade icon opende, zal hij dus een 5=4=2=2, een 5=4=3-1, of een een 5=4=1-3 hebben (hopelijk geen 5=4=4=0 of 5=4=0=4). Omdat west in het bezit van een singleton klaveren daarmee wel gestart zou zijn, valt dat zitsel af (onder zijn heer vandaan kost hem nu immers een slag). Hij vertelt dat hij graag een slag in harten wil troeven met diamond iconV in dummy, maar ook twee klaveren in zijn hand. Om dat te laten lukken moet west dus een 5=4=2=2 hebben en zit oost met een vijfkaart ruiten tegen. Op slagen in schoppen zegt Gavin al helemaal niet te rekenen. Hij vindt dat hij geluk heeft dat west niet met spade iconA en schoppen getroefd is begonnen.

Na de eerste slag met heart iconB te hebben gewonnen, troeft zuid een klaveren in zijn hand. Bij west valt club iconV. De leider schrikt van deze kaart. Als west echt een singleton klaveren heeft, dan is dit de enige klaveren die hij in zijn hand kan troeven. Bij gebrek aan betere kansen om slagen te maken met zijn kleine troeven, raapt zuid heart iconA op en troeft een harten met diamond iconV. Omdat hij bij west de vijf en de negen ziet vallen, weet hij zeker dat west met een vierkaart harten is begonnen. Als Gavin een tweede klaveren in zijn hand troeft, valt bij west club iconA. Samen met spade iconH en heart iconH zijn dat al 13 punten in west. Het lijkt er daarom op dat oost diamond iconH zal hebben, volgens Wolpert. In dat geval maakt de leider nog twee slagen en is een down.

Als de leider dan toch nog heel even nadenkt, komt hij tot de conclusie dat oost hem straks nog een klaverenslag zal moeten brengen. Gavin raapt diamond iconA op en speelt een kleine ruiten na, voor het geval west deze toch heeft. West komt inderdaad aan slag met de heer en incasseert heart iconH. Daarna speelt hij spade iconA en schoppen na, die oost troeft. Als de leider even later met diamond iconB aan slag komt, speelt hij zelf schoppen. Oost kan troeven, maar heeft aan het eind nog een klaveren over, waarmee hij dummy een slag moet brengen; acht slagen!

Het hele spel lag als volgt:

Wil je zijn uitleg live zien, samen met nog vier spellen die hij als celebrity gespeeld heeft, kijk dan hier. Wil je zelf (gratis) spelen op IntoBridge, dan klik je hier.