Geklungel in de Meesterklasse

Hallo beste lezer, mijn naam (niet mijn echte – IMP) is West. Ik was op mysterieuze wijze in de Meesterklasse paren beland (en ben er ook prompt weer uitgekukeld natuurlijk).

Ik raapte zaterdag een leuke hand op, namelijk de westhand van het spel hierboven. Niemand kwetsbaar en ik mocht openen na driemaal pas. Dat werd dus 1♠. Aan de andere kant van het scherm werd er nu 1SA geboden door Marco ter Laare (die irritante vent, u kent hem wel) en mijn partner bood 2♠. De tray kwam terug en mevrouw rechts, Linda Molle, alerteerde het 1SA bod. Waarop ik nieuwsgierig vroeg wat dat wel mocht betekenen. Als antwoord kreeg ik te horen: “Een tweekleurenspel, hoogstwaarschijnlijk de minors”.

Hier kon ik niet veel mee, dus ik vroeg door: “Kunnen er ook hartens bij zitten?” Aarzelend kwam er: “Ja, dat zou kunnen”. “Zou hij met minors geen 2SA bieden?”, ging ik door. “Nee, dat is een beetje link in deze situatie”. Oké, duidelijk, mijnheer links heeft dus een tweekleurenspel en daar kunnen hartens bij zitten. Zal ik nog even vragen of het er ook vijf kunnen zijn, dacht ik nog bij mezelf – maar gaf meteen antwoord: nee, want dan zegt ze misschien dat dat niet kan, omdat ze Muiderberg spelen.

Oké, we gaan verder met bieden. Rechts pas. Ik nu 2SA: even vertellen dat ik 18 punten heb. Tja, die kleine doubleton klaveren is natuurlijk niet zo mooi, maar ja, we gaan toch schoppen spelen. Nu betekent 2SA systematisch ‘inleiding tot een short suit trial’, maar ik doe net of ik dat vergeten ben.

Tray naar de andere kant. Komt al snel weer terug met pas en 3♣ erop. Dat moet ik eigenlijk alerteren als verplicht antwoord op mijn inleiding tot een short suit trial, maar dat doe ik lekker niet, dan lijkt het net echt en krijg ik misschien geen klaverenstart.

Mevrouw rechts begint weer vervelende vragen te stellen: “Wat betekent 3♣?” Kribbig antwoord ik dat ik niet heb gealerteerd, dus dat het echt is. Mevrouw rechts past en ik bied nu 3SA. Die klaveren heeft maat immers en negen slagen is makkelijker dan tien. Drie keer pas.

Uitkomst: Q. Dummy verschijnt: zie je wel, echte klaveren! Met een geleerd gezicht ga ik een speelplan maken zoals het een echte meesterklasser betaamt. Na twee minuten ben ik eruit: ik duik harten vrouw. De nagespeelde harten win ik met de heer. Ik vraag niet hoe de tegenpartij signaleert (op Q speelde zuid de 7 bij en op de nagespeelde harten de 8).

Noord heeft natuurlijk QJ1053 gehad en een vier‑ of zelfs vijfkaart klaveren of ruiten ernaast. Dat laat ruimte voor drie of vier kaarten in schoppen en de andere lage kleur. Best een goede kans dat dat ♠Q dubbel is, toch? Dus ik speel onvervaard ♠AK. Helaas: de vrouw valt niet. Nou ja, dan maar met schoppen van slag. Helaas, die vrouw zat goed. Maar hartens zal zuid niet meer hebben, toch? Balen, ze heeft er nog een. Voor mijn aas. En noord gooit een klavertje af! WTF?

Nu ga ik down, dom gespeeld zeg. Nou ja, nog even navragen hoe 1SA uitgelegd is aan de andere kant van het scherm. Lage kleuren, krijg ik te horen. Hm, dat is wel een heel afwijkende uitleg. Laat ik daar de arbiter maar bij halen, je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt.

Ha! De arbiter roepen hielp! Die ging het probleem aan allemaal Eerstedivisiespelers voorleggen (de Meesterklassespelers kenden het spel natuurlijk) en op één na gingen die allemaal down in 3SA, net als ik. Er was er maar één bij die in slag drie een ruiten naar de heer speelde om, toen die hield, de schoppensnit te nemen. Stom natuurlijk, dat had ik ook kunnen bedenken, met een tweekleurenspel links is de kans op schoppenvrouw bij de waarschijnlijk langere schoppen rechts natuurlijk groter. Weet je wat, ik zeg gewoon tegen de arbiter dat ik met de juiste uitleg (lage kleuren) had begrepen dat links van Qx was gestart en dat hij dan vermoedelijk een doubleton schoppen had gehad.

Gelukkig vinden de arbiters mij wel aardig. Yes! In plaats van 5 punten voor 3SA –2 krijgen we er nu 13! (gewogen score voor 50% 3SA gehaald en 50% 3SA –2). Laat de tegenpartij nu maar in protest gaan. (Dat deden ze ook en hun protestgeld kregen ze lekker ook niet terug.) De 13 punten voor ons bleven gehandhaafd.