Boedapest, het allerlaatste spel
Aangedragen door Paul Bosch van Drakestein
Stel je bent de Poolse wereldkampioen Michal Klukowski en speelt het EK Bridge. Na tien dagen ben je toe aan de laatste wedstrijd, tegen oud-wereldkampioen Nederland. Je tegenstanders aan jouw tafel zijn de verschrikkelijke Sjoert Brink en Bas Drijver, een paar dat in supervorm verkeert. Vanmorgen nog hebben ze Monaco met 17,31–2,69 van tafel gespeeld. Het allerlaatste spel (van de 592) van het toernooi komt op tafel; jij bent nog in de race voor plaatsing voor het WK 2017, Nederland speelt om het zilver of brons. Als allerlaatste spel van het toernooi raap je als westspeler deze machtige tweekleurenhand op:
Een heuse 1760: Slag bij Vandavasi!
Je bent gever en kwetsbaar, NZ niet. Kwetsbaar open je met 1♣*, ziet de niet-kwetsbare Drijver volgen met 1♠, en het bovenstaande biedverloop ontrolt zich. Wat is jouw allerlaatste bieding van het toernooi?
Zie nu de post mortem als opwarmertje voor de EK-special van IMP, die op 1 september 2016 uitkomt.
Right or wrong: 7r. Weing te
Right or wrong: 7r. Weing te verliezen, veel te winnen.
7HA, what else?
7HA, what else?
als maats eerste doublet een
als maats eerste doublet een 4-kaart harten belooft dan maar 7 harten,zit dan in de goede hand. wel een probleem om in de dummy te komen als daar geen hartenheer ligt…
Post mortem
Post mortem
door Paul Bosch van Drakestein
Stel, je bent Simon de Wijs en speelt nog steeds het EK Bridge. Na tien dagen ben je toe aan de laatste wedstrijd, tegen wereldkampioen Polen. Het allerlaatste spel van het toernooi komt op tafel. De laatste twee dagen heb je non‑stop en al 111 spellen – waarvoor mijn grote respect – gespeeld. Je bent nog in de race voor zilver. Als allerlaatste hand van het toernooi raap je als westspeler deze machtige tweekleurenhand op:
Je bent gever en je bent kwetsbaar tegen niet. Dit biedverloop ontrolt zich:
Wat bied jij? Waarschijnlijk je laatste bod van het kampioenschap. Geen enkel probleem; je past en speelt 6♠ tegen: twee down, +300. Je loopt de kamer uit, slaat uit, benieuwd wat Klukowski als west gedaan heeft; het IMP-forum, jij dus, na probleem 0083, ook!
Het allermooiste nieuws, tijdens de anderhalve week Boedapest aan BBO gekluisterd zitten, is dat het WK 2019 naar Nederland komt, wederom dankzij Hans Melchers. De eerste vrijwilliger heeft zich intussen gemeld, guess who? Al jaren gedwongen tot een onvrijwillig prepensioen als bridger (regio Midden-Brabant) maak ik nu tijdens het EK weer bridgedagen van 10 uur ‘s morgens tot 20 uur ‘s avonds. (Men neme mij daarom mijn gebrek aan recente bridgeroutine in dit stukje niet kwalijk.)
Wat mij opvalt is dat waar bij onze vrouwen Laura & Doris als vanzelfsprekend debuteren, bij onze mannen de ‘Vier van Veldhoven’ de laatste drie dagen non‑stop spelen. En terecht: de manier waarop zij op de allerlaatste dag Monaco van tafel spelen voor 17,31–2,69 winstpunten is indrukwekkend. Wat kan bridge toch mooi zijn!
Dan begint op zaterdag 25 juni om 16:00 uur de laatste ronde. Voor onze mannen de laatste 16 van in totaal 592 spellen (de bye niet meegerekend en voor de andere categorieën zijn het er minder). Tegen zeven uur het aller-allerlaatste spel van deze tien dagen. Het laatste spel dat, ook op de clubavond van de gewone bridger, vaak zo bepalend is voor het gevoel na afloop. Dit spel 592 is de ‘moeder aller allerlaatste spellen’. Op alle fronten is nog niets beslist: zo vechten onze vrouwen en senioren nog voor een plaatsje bij de eerste zes of zeven om in 2017 naar het WK in Lyon te mogen; de mannen hebben nog kans op zilver.
Op dit spel blijken de dinosauriërs nog lang niet uitgestorven: kuddes komen voorbij. Op een totaal van 41 wedstrijden (open, vrouwen en senioren) zijn het er 23 met een verschil van minstens 12 imps, waarvan 20 met 15 of meer! Je houdt hopelijk van swingen?
Ik laat je er hier een paar van zien; de analyse van het spel zelf laat ik aan de experts over, maar 6♥ en 6♦ zijn voor het neerleggen, 7♥ en 7♦ één te hoog, 6♠ is een goede uitnemer met min twee, en 7♠ gaat altijd drie down, nog steeds een goede uitnemer tegen het klein slem van OW. Het volledige spel:
Om te beginnen onze mannen, én de onthulling van het probleem: Nederland tegen wereldkampioen Polen met Bas & Sjoert op NZ, Bauke & Simon OW: aan beide tafels de juiste beslissing, : West past op partners dubbel. 6♠X –2: een ‘saaie’ wash? Live op BBO, mijn hartslag boost naar 200, mijn bloedverdunners bewijzen hun dienst tijdens de minutenlange denkpauze van Michal Klukowski op Bas’ 6♠ en partners dubbel.
Zweden speelt tegen Israël 6♥ C en 6♠X –2: +15, en stelt zo het zilver veilig. Nu al kampioen Frankrijk tegen Engeland slaat uit: tweemaal ‘slechts’ 5♠X –1. Italië tegen Bulgarije als OW 6♥X C en als NZ 6♠X –2: +16, en zo gaat Italië volgend jaar naar Lyon.
Dan onze vrouwen tegen Frankrijk: zuid Marion en noord Meike laten 6♥ bieden en maken, op OW zitten Jet & Anneke: 6♠X –2, kost 15. Zo verandert een eervolle overwinning op het zilver in een wrange 9,09–10,91 nederlaag.
Engeland (eerste) tegen Polen (derde) gaat regelrecht om het goud: Polen 7♥ –1, Engeland 6♥ C en +17 voor Engeland, dat met 11,48–8,52 wint en Europees kampioen wordt.
Onze senioren Willem & Willem laten als NZ 6♥ spelen. Als OW bieden Jaap & Nico – lang geleden jeugdhelden van me: “Wij gaan naar Lund!” of was het toch Delft? – 5♦ en maken dat met een overslag: kost 13 imps. Omdat Oostenrijk tegen Hongarije 16 imps terugpakt (7♥ –1 tegen 6♥ C) gaat Oostenrijk naar Lyon, en niet ‘de goeien’.
Dus als je na afloop van jouw avond aan de bar een dubbele whisky drinkt vanwege dat allerlaatste spel: Berry noemt onze fantastische sport niet voor niets ‘het spel van de ongelukkig uitpakkende beslissingen’!
© 28 juni 2016 Paul Bosch van Drakestein