Eerste knock-outronden

Istanboel (Turkije), 24 juni 2019. Op de open Europese kampioenschappen was het vandaag tijd voor de knock‑outronden van 32 en van 16 in de open viertallen en de kwartfinales en halve finales vrouwen‑ en seniorenviertallen. In de open categorie overleefden vanochtend alle teams met Nederlanders (zie ons artikel van 23 juni) de ronde van 32. In de vrouwenviertallen doorstond ‘Netherlands Blue’ (vrouwen) de kwartfinale door met 65–48 imps te winnen van het transnationale ‘Fritus’. In de seniorenviertallen verloor in de kwartfinale team ‘NedItaly’ met – de naam zegt het al – deels Nederlandse bezetting in de vorm van Henk den Boer & Egbert Meijer met 58–71 imps van het Turkse ‘Fox’ en is uitgeschakeld.

Ronde van 16 en halve finales

In de open ronde van 16 kwamen gelukkig geen teams met Nederlanders tegen elkaar uit, zodat alle teams een kans hadden in de race te blijven door winst. Dat gebeurde voor ‘Netherlands Blue’ (open) tegen het Turkse ‘Ozebit International’ (111–41) en ‘Netherlands Red’ tegen ‘Denmark Open’ (93–64).

Helaas is het viertallentoernooi voorbij voor ‘White House’ wegens verlies tegen het Engelse ‘Badger C’ (24–80), ‘Netherlands FIT’ tegen het Pools-Russische ‘Ruchka’ (53–101) en ‘Rosenthal’ tegen ‘Texan Aces’ (55–88).

Ook ‘Netherlands Blue’ (vrouwen) verloor zijn halve finale van de vrouwenviertallen tegen ‘Poland’ (43–63) en ligt eruit.

De helsdeuren

Na de eerste zitting (van twee) in de ronde van 16 stonden zowel ‘Netherlands Red’ (–15) als ‘White House’ (–35) op achterstand, terwijl ‘Netherlands Blue’ op +48 bivakkeerde. ‘Netherlands FIT’, de junioren, stonden op +4 overal tussenin. Spel 17 deed duiten in zakjes.

De pas van west is ‘semiforcing’: oost mag enkel met een 4‑3‑3­3 passen op 1SA gedoubleerd. Louk past tevreden op Ricco’s doublet, maar heeft feitelijk geen goede start behalve ♣K. Hij begint met een kleine harten voor tien en vrouw. Klaveren is voor het aas van noord, die ruiten vervolgt voor vrouw en aas. Zuid vervolgt met 9 waarna zijn troeven hoog zijn. De leider gaat eruit met troef. Verhees trekt de troeven, speelt ♣K en schoppen na. De leider dicht noord kennelijk wat punten toe, want hij legt niet de vrouw. ♠J is voor de heer, schoppen na voor zuid die de leider met schoppen in de hand plakt: +800. Aan de andere tafel past Bob Drijver met de oosthand en opent de Deense zuid met 1SA voor een overslag. Nederland 12 imps.

Het Nederlandse team lijkt ineens vleugels te krijgen: het loopt de achterstand vlot in en plaatst zich nog voor de kwartfinales. (Zie voor de manier waarop het verslag in IMP6 2019, septembernummer.)

De junioren van ‘Netherlands FIT’ zijn op dit spel na hetzelfde begin ook panklaar voor een ramp. Oost rent na het doublet naar 2♣, maar de Pool Kalita biedt als zuid 2 en gaat daarin een down, tegen 1SA+1 voor NZ aan de andere kant: junioren +5 imps.

Butlerscores van de kwalificatie