Boris-Molebeek nog Nederlands hoop

Istanboel (Turkije), 25 juni 2019. Op de open Europese kampioenschappen vonden vanochtend de kwartfinales van de open viertallen plaats. Daaraan mochten van Nederlandse zijde alleen de twee teams van TeamNL Bridge Open meedoen (zie ook ons artikel van 24 juni). ‘Netherlands Blue’ met Berend van den Bos & Joris van Lankveld (‘Boris’) en Danny Molenaar & Tim Verbeek (‘Molebeek’) kwam uit tegen ‘Cooreman Belgium’ (vijf Belgen) en wist met 82–64 te winnen. Dit Nederlandse team speelt straks de halve finale tegen het Pools-Russische ‘Ruchka’. ‘Netherlands Red’ met Bob Drijver & Bart Nab en Ricco van Prooijen & Louk Verhees verloor van ‘Texan Aces’ (drie Indiërs, twee Israëliërs en slechts één Texaan) met 42–54 en is uitgeschakeld.

Dihattik-signaal nog steeds populair

Vele jaren lang was Toine van Hoof de bridgemedewerker van de Volkskrant. In die tijd heeft hij ooit de term ‘Dihattik-signaal’ gemunt. Volgens Van Hoofs Opzoekboek is dat een “Schertsende benaming (afgeleid van ‘die-had-ik’) voor een signaal met een relatief hoge kaart waarmee een slag (of zelfs een contract) cadeau wordt gegeven.” Vandaag zagen we dat dit signaal nog steeds niet is vergeten. Lees verder en huiver.

In de ene kwartfinale hadden de Nederlanders hun achterstand tegen de Belgen juist omgebogen in een voorsprong toen dit spel verscheen.

Zvi Engel geeft zijn tweekleurenspel aan en Philippe Coenraets houdt het daarna voor gezien. Op zich een goede beslissing, want zowel 5 als 3SA kunnen down. Coenraets maakt tien slagen, +130 voor team ‘Cooremans Belgium’. Gesloten Kamer:

Sam Bahbout komt tegen 3SA natuurlijk uit met K. Omdat 10 doubleton valt, is het spel bij zorgvuldig tegenspel nu down; de verdediging krijgt drie hartenslagen, ♣A en K. Noords 9 wordt een slag voor de verdediging – behalve als noord deze kaart in slag één bijspeelt om zijn distributie aan te geven. Precies dit gebeurt, voor een ‘Dihattik’. Nu is 3SA dankzij zorgvuldig afspel opeens gemaakt en schrijft ‘Netherlands Blue’ 10 imps bij in plaats van 6 imps af.

In de andere wedstrijd, van het rode team tegen ‘Texan Aces’ wordt hetzelfde signaal ook ‘succesvol’ toegepast.

Ook hier komt zuid uit met K en speelt noord de negen bij. Bob Drijver moet nog hard werken voor zijn slagen nadat noord K ophoudt, maar komt zelfs met een overslag over de finish nadat zuid een honneur inlegt wanneer Bob een schopje speelt uit de hand. In de eindfiguur is de snit op de andere honneur opeens veilig: ‘Netherlands Red’ +630. Dat is maar goed ook, want aan de andere tafel vindt Ricco de hartenstart niet.

Uitkomst ♣10. Wanneer zuid niet het aas legt, heeft de leider zelfs een overslag, zodat dit spel uitslaat.

Op het allerlaatste spel scoorden de Nederlanders in beide wedstrijden met een gemaakte manche die aan de andere kant een down ging. Hoe? Lees het in het Istanboel-artikel van IMP6 2019, september.