Een lastig handje

Vind jij, net als de spelers in onderstaand verhaal, de beste weg naar het juiste eindcontract?

En welke speelwijze is daarin het meest kansrijk?

Twee spelers, Jan en Piet, kwamen elkaar onlangs tegen na afloop van de clubavond en het volgende gesprek ontspon zich.

Piet: “Hee Jan! Hoe ging het vanavond?“

Jan: “Vreselijk. Ze deden het weer eens veel te goed tegen ons en je kent het, dan maak je zelf ook nog een foutje en scoort het allemaal weer voor geen meter.”

“Ja, dat ken ik. Bij ons liep het dit keer wel lekker. Op spel 8 volgde onze tegenstander 3spade icon niet tegen wel op boertje-zesde-op. Een van die jonge gasten natuurlijk weer. Dat 3spade icon-bod hebben we van een bandje voorzien en voor 1400 gespeeld. Leren ze het wel af, die gasten! Viel nog niet mee om in slag 11 troefzes te laten promoveren, want we moesten wel eerst goed de zijslagen uitcashen. Slem was down, dus dat scoorde lekker.”

“Ja, dat soort mazzel hadden wij niet – wij zaten zonder tussenbieden in 3SA voor +660 en -8, want iedereen was voor 800 of meer gegaan in schoppen, maar onze tegenstanders boden dus niet. Die mazzel heb jij dan weer wel, Piet.”

“Maar je hebt toch ook nog wel wat goed gedaan?”

“Amper – de flow was ver te zoeken. Hebben jullie naast dat 1400-je nog meer heldendaden verricht, zonder help from your friends?”

“Eén spel was wel aardig en al zeg ik het zelf, dat heb ik goed aangepakt, zowel in het bieden als in het spelen. Wat hebben jullie gedaan op spel 13?”

“Die ronde hadden wij een stilzit, dus dat spel ken ik niet.”

“OK, ik zal het je vertellen. Je hebt de volgende hand: vrouw-sec, aas-heer-vierde, aas-boer-zesde en aas-heer-sec.”

“Niet gek. 21?”

“Inderdaad, en niet de minste. Wat open je?”

“Hmm.. ik schrijf ‘m even op. Wat had ik ook weer precies..?”

Jan pakt een bierviltje en noteert:

spade iconV
heart iconAHxx
diamond iconABxxxx
club iconAH

VRAAG 1: Wat zou jij openen?

Ik open:

“Als ik 1diamond icon open mag ik het misschien spelen met 4heart icon dicht. Hoe goed zijn mijn ruitens?”

“Je hebt de 8 en de 7.”

“Niet bijzonder dus. Eigenlijk maakt het ook niet uit, want ik ga niet iets sterks openen, want dan komt die hand nooit meer uit de verf. Ik open dus 1diamond icon; als dat wordt uitgepast had je mij die hand vast niet als probleem gegeven.”

“Weet je niet, misschien wilde ik juist gaan zeggen dat iedereen past, en het geen 4, maar 6heart icon was. Maar OK, je hebt het goed ingeschat. De tegenpartij biedt verder niet. Maat 1spade icon en jij mag weer.”

“Da’s makkelijk – 2heart icon. Reverse en rondeforcing.”

“Je maat verrast je met 3spade icon. Wat denk je daarvan?”

VRAAG 2: Wat vind je dat 3spade icon moet beloven?

Dat belooft:

“Wow, 3spade icon is bij mij mancheforcing met een goede kleur. Nu heb ik wel de os der ossen met spade iconV, AH-A-AH en een ruitenbakkleur. Die schoppens moeten natuurlijk wel wat voorstellen, 3spade icon bied je hier niet met een mottig zeskaartje. Ik heb geen haast, eerst maar eens 4club icon. Dat moet een sleminvite zijn met schoppen troef.”

“Maat 4diamond icon.”

“Mag dat op een singleton? Bij ons niet als het de kleur van maat is.”

“Klopt, die afspraak hebben wij ook. Het scheelt nogal of je maat een singleton ruiten heeft of de heer.”

VRAAG 3: Vind je dat 4diamond icon een korte kleur mag zijn, of moet het een plaatje (A/H) beloven?

Ik vind:

“Dus maat heeft iets als aas-heer-zesde schoppen met diamond iconH. Dan komt het al in de buurt van 7. Ik ga eerst eens even die keycards checken met 4SA.”

“Maat 5heart icon: 2 zonder spade iconV, maar dat laatste wist je al.”

“Ja, maar ik weet nu ook dat maat er geen 7 heeft, want extra lengte had hij waarschijnlijk wel als troefvrouw doorgegeven.”

“Hmm… is dat zo?”

VRAAG 4: Vind je dat je extra lengte mag aangeven als troefvrouw?

Ik vind:

“Geen idee of dat zo is. Hoe dan ook, ik ga op zoek naar zeven en bied 5SA.”

VRAAG 5: Wat betekent 5SA hier, en hoe reageer je hierop?

Ik vind:

“5SA is een idee, maar je weet nu al dat je maat gaat afzwaaien, want hij heeft geen zij-heren; je hebt immers zelf de beide overige heren.”

“Zit ook wat in. Je bent scherp vandaag, Piet. OK, ik zou in plaats van 5SA ook 6diamond icon als derde-ronde-controlevraag kunnen bieden. Als maat diamond iconV heeft, biedt hij 7.”

“Klopt. Maar diamond iconHx is ook een derde-ronde-controle, en dan is het een stukje minder.”

“Dat is waar. Maat heeft diamond iconH bovendien al aangegeven met 4diamond icon, dus als ik 5SA bied zal maat met diamond iconV vast wel 6diamond icon bieden. Ik bied dus 5SA. Maat 7spade icon?”

“Nee; maat zwaait af in 6spade icon. Wat doe je nu?”

“Ja, passen natuurlijk. Ik ga niet 7 gokken, zometeen heeft maat AH-leeg-zesde en moeten de schoppens rond zitten.”

“Maar tegenover AH-boer-zesde wil je wél in 7 zitten toch?”

“Daarmee had hij misschien 6heart icon, last train, geboden.”

“Erg subtiel hoor. Maar je past dus op 6spade icon?”

“Nu je dit zo vraagt ga ik weer twijfelen. Moet ik toch alsnog 7 bieden? Dat zou wel heel inconsequent zijn. OK, ik weet het al: de clou zal wel zijn dat de schoppen 5-1 zitten en ik 6SA moet bieden. Dat doe ik dus. Heb ik gelijk?”

“Niet helemaal, maar je bent wel warm. Wij boden precies zoals jij deed en zaten in 6SA. Nu nog even maken. Dummy is aas-heer-zesde, singleton, heer-dubbel, vierkaart.”

“Wacht even.. ik noteer hem even. Geef me meteen de kleine kaartjes ook.”

Jan pakt zijn bierviltje weer waar hij de openaarshand op had genoteerd, en schrijft de dummy er ook op:

W/NZ

spade icon A H 7 5 3 2

heart icon 5

diamond icon H 4

club icon 9 5 3 2

spade icon V

heart icon A H 8 3

diamond icon A B 8 7 5 3

club icon A H

“Hoe speel je 6SA? Hartenvrouw uit.”

“Simpel spel: een gevalletje kansen combineren. Ik neem heart iconA, incasseer spade iconV, speel ruiten naar de heer en speel spade iconAH waarop ik mijn hartens loos. Als de schoppen lopen ben ik er, en anders speel ik ruiten naar de boer.”

“West neemt en incasseert spade iconB: ééntje down.”

“Shit happens. Had het beter gekund?”

“Had je niet, na heart iconA en spade iconV, beter een ruitje kunnen zakken in slag 3?”

“Dat had gekund, maar als de schoppen niet lopen en de ruiten 4-1 zitten ben ik dan zeker down, terwijl ik nu nog een kans heb als ik de ruiten kan ontwikkelen door een slag aan oost te geven, die dan hopelijk niet een schoppenslag te cashen heeft. Dus mijn speelwijze is volgens mij kansrijker.”

“Kan zijn, maar mijn speelwijze was +1430 en de jouwe -100. Een ruitje zakken in slag 3 (na heart iconA en spade iconV) was winnend. Links had 4 schoppens en diamond iconV9x.”

Clubgenoot Willem had het gesprek van een afstandje gevolgd en ging zich er mee bemoeien.

Maar als je dan toch een ruiten zakt, dan kun je net zo goed de boer laten razen!

“Wat een onzin, Willem!”, roept Piet wat ongenuanceerd. “Zometeen heeft er iemand diamond iconV-sec! En je speelt hier niet tegen koekenbakkers, dus Chinese snits zijn bij voorbaat kansloos.”

Jan is niet onder de indruk: “Ik blijf erbij: ik ben nog niet down als de ruiten 4-1 zitten en de vrouw niet sec zit, en jullie allebei wel!”

Willem heeft het laatste woord: En ik zeg: in slag 3 ruitenboer laten razen is de beste kans. Als rechts de 10 of de 9 sec heeft pin ik die, en dat is een 2x zo grote kans als diamond iconV-sec.

VRAAG 6: Wie heeft volgens jou gelijk: Piet, Jan of Willem?

Ik vind:

IMP ingeschakeld

De heren ruzieden nog wat verder tot in de kleine uurtjes maar hun discussie verzandde in een eindeloos welles-nietes verhaal, waarop ze besloten de IMP-redactie en de bezoekers van deze website om raad te vragen. Het resultaat is bovenstaande poll geworden. We danken je hartelijk voor je bijdrage hieraan. Binnenkort is op deze site het resultaat van de poll en de conclusie te vinden.

Mocht je een reactie of toelichting op je keuze willen geven, dan kun je deze plaatsen onderaan dit artikel.