Denk mee over slag twee! (1) – oplossing

Je speelt een viertallenwedstrijd en zit zuid. Met allen kwetsbaar past partner in de eerste hand en wordt er voor je geopend met 2heart icon; minstens 5-4 in de majors. Je hebt in handen: spade iconB heart iconA 4 diamond icon 10 6 4 2 club iconA H B 10 5 4. Das makkelijk, je biedt 3club icon en achter je komt 4spade icon waarna iedereen zwijgt. Partner komt uit met club icon3 (1e/3e/5e) en dit is wat je ziet:

O

Z

spade icon A H 10 7 3

heart icon V 10 7 5

diamond icon 8 7

club icon 8 6

spade icon B

heart icon A 4

diamond icon 10 6 4 2

club icon A H B 10 5 4

Je neemt de slag met club iconH , west club icon7, en je denkt even mee over slag twee! Hoe ga je dit contract down proberen te spelen?

Oplossing:

Je mist club icon2 en die kan zowel bij partner als de leider zitten. Heeft partner deze kaart, dan heeft hij een vierkaart steun in jouw zeskaart en zou hij mogelijk met 5club icon de reddingsboei hebben uitgegooid. Deze redenatie is niet 100% want misschien heeft partner bedacht dat 5club icon mogelijk (te) duur is. Kan partner een singleton club icon hebben? Dat is niet onmogelijk, maar niet heel waarschijnlijk.

Wanneer de tweede club icon ronde erdoor komt, heb je al 3 slagen en hoeft partner alleen nog een slag in een van de rode kleuren te hebben; diamond iconA, diamond iconH of heart iconH. Het probleem zit hem in het feit dat je mogelijk maar één club icon slag in de verdediging hebt en je dus twee slagen bij partner moet vinden, of zelf een extra slag weet te maken. Op dit spel kun je mooi van twee walletjes eten: leg heart iconA op tafel en kijk of je een aansignaal van partner krijgt. Indien dit het geval is, dan speel je heart icon door voor zijn heer en krijg je een aftroever. Daarna probeer je club iconA voor de tweede downslag…Heeft partner heart iconH niet dan signaleert hij af en probeer je club iconA op te rapen. Als dat lukt en partner bekent op deze slag, dan speel je diamond icon na in de hoop dat in deze kleur de downslag te vinden is. Het hele spel:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon B

heart icon A 4

diamond icon 10 6 4 2

club icon A H B 10 5 4

spade icon V 8 6 2

heart icon 8 3 2

diamond icon A H V B 9

club icon 7

spade icon 9 5 4

heart icon H B 9 6

diamond icon 5 3

club icon V 9 3 2

spade icon A H 10 7 3

heart icon V 10 7 5

diamond icon 8 7

club icon 8 6

In de praktijk probeerde zuid (die bekend staat een doordachte speler te zijn) een beetje lui club iconA op te rapen. De leider troefde af, trok de troeven en gooide op zijn diamond icon optocht drie hartens weg uit dummy voor elf slagen en twaalf imp’s. Heb jij de heart icon switch wel gevonden? Chapeau! Vergeet dan niet om partner een compliment te geven omdat hij de spookredding van 5club icon achterwege heeft gelaten.