De swing en de opgave van de eeuw

Toronto (Canada), 28 juli 2017. Wanneer geef je op in bridge? Gisteren werden in de Spingold wat records scherp gesteld. Opgaven met nog een zitting te gaan zien we in knock‑outs vaker en die hebben we ook dit jaar in de Spingold al meermalen gezien, waaronder tweemaal achtereen door de tegenstanders van team ‘Pszczoła’ met Sjoert Brink & Bas Drijver. Laatstgenoemden verloren trouwens gisteren van ‘Gupta’ met Jan Jansma, maar dat terzijde. Bijzonder was echter dat we gisteren een opgave zagen met nog twee zittingen te gaan, namelijk van team ‘Sonsini’ met de Nederlanders Bauke Muller & Simon de Wijs en Huub Bertens tegen team ‘Diamond’ met onder anderen cheatbuster Boye Brogeland. ‘Sonsini’ stond na twee van de vier zittingen 46–148 imps achter en gaf op. Zinnig of niet?

Opgeven is uiteraard nooit verplicht en bij knock‑out meestal toegestaan, maar er bestaat een informele norm dat opgeven zinnig mag heten bij 80 imps achter met nog 16 spellen te gaan. Nu zijn zulke imp-marges evenredig, niet met het aantal spellen maar met de wortel daaruit (zie bijvoorbeeld de winstpuntenschaal, waar je voor een 20–0 overwinning bij viermaal zoveel spellen tweemaal zoveel imps nodig hebt). ‘Sonsini’ had nog twee zittingen van elk 14 spellen, dus 28 spellen te gaan. Volgens genoemde norm en het wortelbeginsel zou opgeven in aanmerking komen bij 80*√(28/16) = 106 imps achter. Ze stonden ‘slechts’ 102 imps achter, net niet hopeloos dus volgens die norm – blijkbaar wel volgens hun eigen norm.

De swing van de eeuw?

Wanneer geef je op in het bieden? In de wedstrijd woensdag van ‘Pszczoła’ tegen ‘Sieg’ – waar laatstgenoemd team na drie van de vier zittingen opgaf bij 47–173 achter – zagen we iets wat vrijwel onvertoond is op welk bridgeniveau dan ook: zo te zien zonder biedmisverstand maakt hetzelfde team in de ene kamer een lage deelscore en in de andere een slem.

In de open kamer kwam 6♠ van Bas & Sjoert probleemloos binnen na start van K (na troefstart maakt het ook, want Bas heeft zelf nog troef getrokken). In de gesloten kamer zag blijkbaar met name Sieg geen heil in bieden met zijn toch aardige kaart en schoppenkleur. Nu hadden hier NZ het wel wat lastiger na de reële 2♣-opening (circa 11–14, dus niet echt zwak) dan in de andere kamer na 1♣, maar dit is wel erg passief.

Na de achtste finale gisteren zitten alleen de Nederlanders Jan Jansma (zie boven) en Ricco van Prooijen & Louk Verhees met team ‘Tulin’ nog in de Spingold. Marion Michielsen & Meike Wortel als ‘Fireman’ verloren met 66–146 van ‘Piedra’. Ook het als nummer één geplaatste team ‘Nickell’ ligt eruit. Zie verder alle uitslagen en indelingen op de website van Bridge Winners.