Brogeland niet in Breslau

Wrocław (Polen), 8 september 2016. Op de World Bridge Games, voorheen de Bridge Olympiade, in Wrocław (ook bekend onder zijn Duitse naam Breslau) ontbreekt één speler die we er wel hadden verwacht: cheatbuster Boye Brogeland. Laura Camponeschi van online bridge magazine Neapolitan Club, waarmee IMP samenwerkt, vroeg Brogeland naar de redenen voor zijn opmerkelijke afwezigheid en kreeg het volgende te horen:

Een jaar geleden besloot ik niet mee te doen, voornamelijk wegens de manier waarop de World Bridge Federation (WBF) omging met het valsspelschandaal en in het bijzonder om wat de Poolse Bridge Federatie (PBU) ermee deed – of liever gezegd: wat die er niet mee deed. Daardoor verloor ik mijn interesse in het kampioenschap.

Brogeland doelt op het valsspelschandaal rond het Poolse paar Cezary Balicki & Adam Zmudzinski. Vorig jaar september heeft de Straf- en Tuchtcommissie van de WBF haar uitnodiging aan Balicki en Zmudzinski om mee te doen aan de strijd om de Bermuda Bowl in Chennai ingetrokken. De PBU heeft hen toen vervangen door een ander paar en het Poolse team werd vervolgens wereldkampioen. Dat was echter controversieel, zo vonden Brogeland en anderen, omdat Polen zich voor het evenement had gekwalificeerd met het gewraakte paar Balicki-Zmudzinski. De teams van Israël, Duitsland en Monaco daarentegen hadden zich teruggetrokken nadat van elk van hen een paar waarmee zij zich hadden geplaatst, werd verdacht van valsspelen. Inmiddels heeft de onderzoekscommissie van de European Bridge League (EBL) Balicki en Zmudzinski schuldig bevonden (zie ook ons artikel van 30 mei). Het officiële proces tegen hen wordt verwacht in oktober.