Niet eenvoudig te vinden

Zoals de laatste jaren wel vaker gooit Zwitserland roet In het eten. Samen met drie Onsteinteams spelen zij de halve finale van de viertallencompetitie in de Meesterklasse. De Zwitsers spelen onder de naam Lombard en waar vroeger regelmatig twee teams van ’t Onstein de finale speelden, werd het tweede team van ’t Onstein uitgeschakeld door de Lombard. Bij de andere wedstrijd bleef het eerste, de regerend landskampioen, het derde team net voor.

Het wordt dus Lombard tegen ’t Onstein volgende week.

De halve finale werd gespeeld op twee dagen. Vijf setjes van 16 spellen moesten de 8(!) paren afwerken. Daar zaten een paar hele leuke bij, maar ook dikke knoeiers en ongelukjes.

Ik zal 6heart icon min een tegenover 7heart icon contract niet beschrijven en ook de dubbele mancheswing op het vijfniveau tussen O2 en de Lombard moet je ergens anders lezen. IK heb twee andere spellen:

Onstein 1 had in het begin weinig moeite met het derde. Twee keer dikke winst in de eerste twee sets voor de youngsters in set drie en vier flink van zich afbeten. Ze kwamen zelfs voor! De laatste ronde was weer voor de landskampioen, zodat ze net als vorig jaar bij de finale met de schrik vrijkwamen.

Het volgende spel is uit de derde set:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 10 6 3

heart icon 3

diamond icon V 6 4 3

club icon B 9 6 5

spade icon

heart icon H V 6 5 4

diamond icon H 9 8 5

club icon V 4 3 2

spade icon B 8 5 2

heart icon A 10 9 2

diamond icon A 7 2

club icon 10 7

spade icon H V 9 7 4

heart icon B 8 7

diamond icon B 10

club icon A H 8

Aan alle tafels werd 4heart icon gespeeld en zuid was drie keer succesvol. Een leider beet in het stof. Luc Tijssen van O3 mag aan de slag met een ruitenstart van west.

Hij duikt en oost neemt met diamond iconA. In slag twee volgt klaveren en zuid neemt in de hand en speelt diamond icon10 en als west niet dekt, laat hij de slag lopen. In slag vier volgt een kleine troef naar de heer en aas van oost die doorgaat met de klaverenaanval.

De leider neemt de slag in de dummy met club iconV en troeft essentieel een kleine ruiten in de hand en heart iconB wordt geïncasseerd.

De leider heeft een onverwachte troefverliezer nu die kleur 4-1 zit en omdat hij als twee azen kwijt is, moet spade iconA goed zitten. Door een honneur voor te spelen wordt het aas bij west eruit gespeeld en is de andere honneur hoog. club iconH is nog een aankomer.

Zuid speelt spade iconH en troeft het aas van west in de dummy. diamond iconH in de volgende slag laat oost kansloos. Hij mag troeven en kan schoppen naspelen, maar zuid troeft in noord, haalt de laatste troef en heeft nog twee slagen met club iconH en spade iconV.

Troeft oost niet dan speelt zuid heart iconV en klaveren en eindigt eveneens met tien slagen.

Aan de andere tafel een vergelijkbaar begin. Na de tweede ronde ruiten speelt zuid heart iconB en oost duikt. Een tweede ronde troef neemt oost wel en de derde ronde harten ontneemt zuid de mogelijkheid zijn verliezende ruiten af te troeven.

Zuid speelt diamond iconH en gaat dan in de fout door club iconV te spelen en troef na te spelen voor oost. Het verplichte schoppenvervolg velt het aas van west, maar zuid heeft maar twee hoge voor drie verliezers en is eentje down.

In plaats van club iconV had zuid klaveren naar de heer moeten spelen en met spade iconH vervolgen. Hij troeft het aas in de dummy, casht diamond iconH en speelt troef. In die slag wordt west gesqueezed. Hij moet de secce spade icon10 bewaren, omdat zuid anders een vork heeft met V9.

Een ruiten kan niet weg omdat anders diamond icon9 in noord hoog wordt en een klaveren kan west evenmin missen, omdat de klaverenkleur van de dummy vrij wordt.

Niet eenvoudig te vinden, makkelijker is zoals ook in de andere wedstrijd de lage ruiten aftroeven in de hand.

Het tweede spel levert in beide wedstrijden een swing op:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon V 8 7 6 3

heart icon 7

diamond icon 6 3

club icon 9 8 7 6 4

spade icon A 10 9 5

heart icon 6 4

diamond icon A H V 9 5 2

club icon 10

spade icon 2

heart icon H V B 3 2

diamond icon B 8 4

club icon H 5 3 2

spade icon H B 4

heart icon A B 10 9 5

diamond icon 10 7

club icon A V B

Bij O2 tegen de Lombard hadden NZ net 3SA geredoubleerd met twee uppen tegen gehad. 1200 Kost dat niet kwetsbaar. Onvervaard gaan we door!

Oost opent 2heart icon en zuid volgt 2SA (15-18). Noord Staymant met 3diamond icon en zuid ontkent een vierkaart schoppen met 3SA. Noord is nog niet klaar en stoomt op met 4diamond icon. Slempoging met lange ruiten. Zuid zwaait af in 4SA.

Hij heeft een matige fit, noord belooft (denk ik) slechts een vijfkaart diamond icon. Maar heeft verder wel een goede hand. De bal komt terug bij noord die voorzichtig past. 4SA is niet in gevaar.

De andere tafel meer geluid. Oost pas daar en zuid begint met een sterke 1SA. Waar oost geen bod had, vindt Louk Verhees dat wel met de westhand. Zijn 2spade icon toont schoppen en een tweede kleur. Met twee punten!

NZ overwegen niet eens dat op te knopen en noord biedt 3club icon (diamond icon). Zuid gaat naar 3SA (geen minimum) en biedt 4SA als noord nog een keer aan de deur klopt met 4club icon.

Met de fraaie 6-4 en een partner die niet minimaal is, springt Drijver naar 6diamond icon en gaat zuid naar 6SA. Harten uit maakt het spelen simpel. Zuid wint de vrouw van oost en speelt later een harten naar zijn hand voor twaalf snelle trekken.

In de wedstrijd O1 tegen O3 ook een verschillende kijk op de wereld.

Molenaar (zuid) en Verbeek krijgen ook een 2heart icon opening voor de neus. Zuid besluit te verstrafpassen, maar west vlucht via een redoublet naar 3club icon. Dat contract wil niemand doubleren en als noord 3diamond icon biedt kan zuid weinig anders dan 3SA en daar blijft het bij.

De leider wint club iconH in slag een met zijn aas en zoekt later spade iconV bij west en maakt vier overslagen.

Op de andere tafel volgt zuid wel 2SA en informeert noord met 3heart icon naar de schoppens. Als zuid ontkent volgt 4diamond icon en na 4SA van zuid doet noord nog een zetje met 5club icon. Na 5heart icon van zijn partner biedt Veri Kiljan 6diamond icon.

Na heart iconH voor het aas en drie keer troef, speelt de leider harten en als oost opstapt met de vrouw kan noord claimen.

Dit weekend Boxmeer viertallen en de week erop voor de buis de finale van de MK kijken.

Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.