Bridge in de ban van valsspelen

Lausanne, 17 september 2015. De bridgewereld is helemaal in de ban van valsspelen als gevolg van de recente schandalen (zie onze artikelen vanaf 25 augustus via het nieuwsarchief). De European Bridge League (EBL) heeft de Nederlander Eric Laurant benoemd tot voorzitter van een commissie die recente beschuldigingen van valsspelen gaat onderzoeken. Het gaat dan in het bijzonder om de Israëliërs Lotan Fisher en Ron Schwartz en de Monegasken (voorheen Italianen) Fulvio Fantoni en Claudio Nunes. Laurant was voorheen captain van het Nederlands open team, onder meer in 2011 toen het in Veldhoven wereldkampioen werd. Sinds 2012 zit hij in het bestuur van de EBL.

Het dagblad NRC komt vandaag met een artikel getiteld ‘Nieuw bridgeschandaal: topspelers beschuldigd van vals spel’ van de hand van Jan van Cleeff. Hij werpt ook de vraag op of Monaco het goud moet inleveren dat het in 2012 behaalde op het Europees kampioenschap in Dublin, met Fantoni-Nunes in de gelederen. Nederland won toen zilver en zou dan wellicht alsnog in aanmerking komen voor goud.

Gisteren waren Just van der Kam, adjunct-directeur Bondsbureau NBB, en Anton Maas, captain van de Nederlandse kernploeg open team, te gast bij Radio 1 in het programma ‘De Nieuws BV’. Het fragment ‘De bridgewereld staat op zijn kop!’ is te beluisteren via de link.

Op het IMP-webforum poneert Anton Maas de stelling dat de huidige valsspelschandalen goed zijn voor bridge, want ‘potentiële bedriegers zullen zich voortaan wel twee keer bedenken nu de video zijn intrede heeft gedaan.’ Er ontspint zich een levendige discussie, waaraan iedereen kan meedoen (na registratie op het forum).